Residential ArchitectureHousesWrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX – Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Project: Wrap Recess House
Architects: ANX – Aaron Neubert Architects
Location: Los Angeles, California
Area: 3000 square foot
Photo Credits: Brian Thomas Jones
Text by ANX – Aaron Neubert Architects

Sited on a private coastal California hillside street lined with five tightly stacked homes, the Wrap Recess House optimizes a compact footprint, resulting in an experience that maximizes outdoor living, without compromising the privacy of the family. A façade of smooth plaster and cedar siding bundle the interior rooms with strategically placed exterior spaces, producing long sightlines throughout the interior. The informal configuration supports the family’s love of music and art, generating numerous opportunities to display their art collection and engage in impromptu recitals.

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

On the ground floor, an open living space forms the center of the home, bracketed by two courtyards that provide direct access to the outdoors, generous natural light, and views to the surrounding coastal landscapes. Telescoping doors and windows extend the living, dining, and kitchen seamlessly out to the entry garden and the interior pool terrace. Additionally, a guest quarters opening to the rear landscape and a music studio connecting to a covered terrace are positioned adjacent the primary living areas.

living room, ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Three bedrooms are located on the second floor, separated from one another by the staircase hall, creating a private retreat for every member of the family. The master bedroom, coupled with an en-suite bath, walk-in closet, and a wrap around deck, capture views of the Pacific Ocean in the distance. Two additional bedrooms share a second full bath and an exterior deck overlooking the pool. The connection of the second floor decks with the pool terrace via a circular staircase creates a circuit of exterior living to fully engage the coastal climate.

kitchen, ANX - Aaron Neubert Architects

kitchen, ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

staircase, ANX - Aaron Neubert Architects

bedroom, ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

bahroom, ANX - Aaron Neubert Architects

terrace, ANX - Aaron Neubert Architects

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX - Aaron Neubert Architects

Bramasole House by Herbst Architects

Architects: Herbst Architects Project: Bramasole House Location: Waimauku, Auckland, New Zealand Photographer: Lance Herbst, Patrick Reynolds Bramasole House was completed in 2016 by New Zealand studio Herbst Architects. The...

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple

This Guaruja flat is the new address of a retired couple on the coast of São Paulo. The architectural intervention in the existing space was based on the decompartmentalization of the environments that were once fragmented did not represents the lifestyle of the residents.

Piano Nobile Loft by Alepreda Architecture

This apartment gut-renovation inside a 16th century palazzo addresses a number of structural issues and transforms the space into a large, loft-like studio with a mezzanine.

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral House that Exists in Harmony with Nature

Villa C lies tucked away in the woodlands of Het Gooi. Designed by Paul de Ruiter Architects in accordance with the principles of the circular economy and built largely from wood, ...

Mountain Lakes Residence by KNOF Design

The Mountain Lakes Residence also had an emotional aspect for Susan Knof, Founder and Creative Director of KNOF Design, as one half of the client couple is a long-time friend.

Related Articles