PhotographerDoublespace PhotographyFishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Project: Fishleigh Drive Residence
Architects: Taylor Smyth Architects
Contractor: Arthur Ross Ltd.
Location: Scarborough, Toronto, Canada
Size: 4,300 sq. ft.
Year 2020
Photo Credits: Doublespace Photography Inc.

The clients, Jesleen and Jihad, a young professional couple expecting their first child, approached Taylor Smyth to design a new residence, having been impressed by one of their other contemporary houses nearby, winner of the People’s Choice Award for the Ontario Association Design Excellence Awards (“House on the Bluffs”). Both sites feature breathtaking views over Lake Ontario, perched fifty feet above the lake at the edge of the cliff formation known as the Scarborough Bluffs.

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Maximizing the views to the lake and embracing the landscape were guiding design inspirations. The Fishleigh Drive Residence is focused on a two-story great room, skylit along one side, and fully glazed at the back, with large sliding doors that open out to the backyard and swimming pool. An exterior planter extends inside, along with a vertical screen of oak slats, to define the separation between the great room and dining room. An open feature stair winds through the center of the house up to the 3rd floor roof terrace, specifically requested by the client where they could enjoy spectacular views of the lake above the tree canopy.

living room, Taylor Smyth Architects

Outside, the white stucco walls and black metal accent panels are combined with warm oak-look phenolic panels (Trespa) on the garage door and soffits, chosen for their no-maintenance composition, important considerations in Ontario’s widely fluctuating summer and winter climate.

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

The material palette inside features light oak floors throughout, with accents of both white and black large-scale porcelain, the former reproducing the rich patterns of Statuario marble. The second floor contains three bedrooms. The master bedroom features a spacious and luxurious ensuite bathroom and walk-in closet, where the white and black porcelain slabs are combined to create a dramatic contrast.

kitchen, Taylor Smyth Architects Since moving into the house, the client has welcomed their second child and the house has become a frequent destination for large extended family events. “My daughter loves it here,” Jesleen says. “Every morning she comes down to the living room and says, ‘hello world! She likes to wave out to the birds and the trees.”

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

staircase, Taylor Smyth Architects

bathroom, Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

terrace, Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

Subscribe to our newsletter

Sustainable Living Starts With Home Design

Minimising your carbon footprint, reducing harmful emissions, and living more sustainably will contribute to a better environment and help you significantly reduce your energy costs.

Family Hallways / Tal Goldsmith Fish Design Studio

On this project we chose to give special attention to hallways. While bedrooms and living rooms are always getting careful treatment in design, hallways and corridors are many times left untouched ...

Hudson River Renovation / GRT Architects

GRT was asked to renovate a mid-century home designed by one of the first female architects to graduate from Columbia University’s architecture program. Situated high on the east bank of the Hudson River the house is a strong, rational design that foregrounds views and the connection to the natural world outside.

Lode House in South East England by Henry Goss Architects

Henry Goss Architects' Lode House extension in East Cambridgeshire has finally reached completion. This is a small but exquisitely detailed addition to a house providing the owners with an extended internal living room and generous covered external living space.

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.

Recommended Stories