Office DesignXapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters – A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Project name: Xapo Bank Headquarters
Architects: Lagranja Design
Category: Workspace
Client: Xapo Bank
Location: Gibraltar, United Kingdom
Year completion: 2020
Square meters: 840 m2
Photo Credits: Lagranja Design

XAPO Bank is situated inside an old army barracks in the heart of Gibraltar’s old center, in the shadow of its famous rock. The rear of the structure is adjoined to the remnants of the original city walls and defense towers, while the front facade faces Grand Casemates Square – a lively social hub, with many out outdoor bars and restaurants. The series of barracks (or ‘casemates’) were built by the British army in 1817, and are one of the better preserved of the military buildings that characterize this once-fortress town. Lagranja found them in a semi-ruined state, unappreciated for their historical significance, and crying out for a new use. As part of the project, one of the bays adjoining Xapo will be reborn as a public area for art and cultural events.

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

The project
The main intent of the project was to give XAPO – a company that operates wholly in the digital domain – a headquarters and physical presence. It occupies two arched bays of the barracks complex – measuring 700 square meters in total – and constructed in local limestone, with the ceilings supported by original wooden beams. Both these, and the stonewalls, were cleaned, restored, and left in their natural state, lending the space a feeling of an ancient bank vault. Using the intersection of archeology and modern design as a starting point, Lagranja studio has restored reinvented the bays with a contemporary office layout and furniture and décor made with digital processes; a metaphor in itself for the rapid, tech-driven transformation of banking and currency.

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Artful furniture and details made to order
The majority of bespoke furniture has been 3d printed in Barcelona using a bio corn-based plastic. Modular in form and gently textured in appearance, the idea was to create a sense of community and a casual narrative where all spaces are harmonious with each other. Standout pieces include the reception desk and room divider in the waiting room of the banking area, which have been created with an interwoven composition of earth-colored, semi-circular shapes. The supports of the robust boardroom table resemble giant amphorae, a form echoed in podiums placed in the shallow pools. The textile upholstery for the softly rounded Lagranja-designed furniture was chosen for its natural composition and warm colors, instilling an inviting contemporary-living feel for a new breed of corporate space.

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

The interior design scheme
Harmony, functionality, respect for the structure’s antiquity, and an element of surprise guided the design project. Clients enter XAPO from the main square to the bay, now a reception area. Shallow pools flank either side, adding a counterbalance to the structure’s lack of height and lending luminosity to a dark space. At night, laser beams crisscross the pools and reception area – an added bonus for the public, who can view the installation from the square outside.

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

To the right, and entered via the original stones arches, is the XAPO ‘bank’; a number of automatic tellers where clients can manage their cyber currency transactions. Behind this is the boardroom, featuring a kitchenette and lounge area. The far end of the bay opens out onto a walled patio, originally a gun powder storage facility at the base of a defense tower. With a garden wall and BBQ area, the patio is conceived as much for leisure as work, or occasions when the two activities combine. The offices of XAPO HQ are clustered around the patio, partitioned by glass screens for transparency and fluidity.

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

Xapo Bank Headquarters - A Physical Space for a Digital Bank

LiveRamp’s San Francisco Headquarters by Studio O+A

After designing two floors for LiveRamp’s San Francisco headquarters in the iconic Standard Oil Building, Studio O+A came back at LiveRamp’s invitation to design a third.

Red Box Building by AD ARCHITECTURE

The Red Box project is located in Zhongsanhe Village, Xinxi Town, Longhu District, Shantou. The site is situated in the center of Xinxi Town, a 500m-diameter busy life circle which consists of markets, schools and hospitals

8 Yard House by Studio Bright

A new house for a large family located on a double-fronted site in North Fitzroy with heritage overlay reflects Studio Bright’s ongoing desire to make adaptable family houses that connect as much as possible with the outdoors.

West 29th Street Loft in NoMad for a Family with Four Kids

West 29th Street Loft is a family apartment designed by New York-based Studio DB. Description by Studio DB: This 4,000 square foot loft in NoMad...

Claremont Street Penthouse by Finnis Architects

Set on top of an existing high rise apartment building, this is an extension like no other. The new build will add two additional floors onto the 12 storey building and create a modern stunning apartment.

Related Articles