Zacatitos Retreat – Off Grid Desert Dwelling / Campos Leckie Studio

Zacatitos Retreat

Designed by Campos Leckie Studio, Zacatitos Retreat is the second of a series of desert dwelling prototypes that comprise an ongoing body of research into off-grid living in a relatively extreme climate. All three research sites are located in the remote community of Los Zacatitos, in Baja California Sur, Mexico.

Zacatitos retreat 02 is an architectural experiment that fully explores the concept of architecture as a device which mediates one’s occupation and experience of the landscape. It presents a minimal architectural aesthetic wherein interior and exterior blend seamlessly, lightly demarcated by large operable glazing panels. The detail-oriented minimalism evokes an inevitability that is a direct reflection of the frugality and sparseness that is the ethos of this landscape.

Zacatitos Retreat 1

Using a convertible architecture, this project strives to provide a sense of inhabitation of the landscape which affords the luxury of being neither completely inside, nor entirely outside, but somewhere in between. To achieve this, the primary living space features three walls with large operable glazing panels that fully retract, providing the effect of expanding the dwelling almost infinitely into the natural landscape beyond. The concrete topography of the dwelling dematerializes in fragments as it extends into the desert context. The restrained material palette – consisting almost exclusively of glass, concrete, steel, and aluminum – provides a minimal monochromatic landscape that is a direct reflection of the character of the desert.

Project completed by Campos Leckie Studio ( Campos Studio and Leckie Studio Architecture)
Project: Zacatitos Retreat
Location: Los Zacatitos, Mexico
Area: 148sqm
Photography: John Sinal

Zacatitos Retreat 2

Zacatitos Retreat 3

Zacatitos Retreat 4

Zacatitos Retreat 5

Zacatitos Retreat 6

Zacatitos Retreat 7

Zacatitos Retreat 7

Zacatitos Retreat 8

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hood Canal Boat House and Cottage, Olympic Peninsula, Washington

This little building is the re-imagination of an existing boathouse that had no windows, one door, and no charm. It is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete block and steel to the outside with the warmth of marine plywood on the inside.

Poble Nou Apartment in Barcelona / Egue y Seta

This Poble Nou apartment home is a paradigmatic case of the urban and real state transformation that has been sweeping over the city and especially through this neighbourhood in the recent past. The industrial buildings and warehouses at Poble Nou offer “open plan” possibilities, natural light and ventilation in a spot that, as the city grows, is progressively becoming ever so centric.

Jeju House by Moon Hoon / South Korea

The secretive life-style of the client is presumed and imagined by the architect. Thus the bunker like home trenched into the earth, with an atrium in the middle was the first plan. The horizontal slit like villa savoye cut the home in half, one submerged, the other floating.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Avonlea House / Robinson Architects

The future house was imagined by both client and architect to be a continuation of the long history of people living in a house on the site, and that the new Avonlea house would stand the test of time both architecturally and quality of workmanship.

Rolls Novinka Cafe / ALLARTSDESIGN

A new cafe Rolls Novinka, opened in Perm. Over its design worked designer Saranin Artemy from the studio ALLARTSDESIGN. The cafe is located on...