facebook

ZEB Pilot House – Zero Emission Building by Snøhetta

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (12)

Located in Larvik, Norway, ZEB Pilot House is a Zero Emission Building designed by Snøhetta Architecture and Design.

Description by Snøhetta: Plus House Larvik is a pilot project on a family house out of the ordinary. By optimizing architectural qualities and technological solutions, the house serves both the living and energy needs of a family house, in addition to generating enough energy surpluses to power an electric car year-round.

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (1)

The house is the result of a collaboration between the architecture and design firm Snøhetta, Scandinavia’s largest independent research body SINTEF, Zero Emission Building (ZEB) partner Brødrene Dahl, and Optimera. The project describes a single family house, however, the building is primarily intended for use as a demonstration platform to facilitate learning.

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (4)

The house in the garden has a characteristic tilt towards southeast and a sloping roof surface clad with solar panels and collectors. These elements, together with geothermal energy from energy wells in the ground, serve the energy need for the house. The project has a strong focus on retaining home-like qualities through non-quantifiable properties. Emotive comfort and sense of wellbeing have governed the design process to the same extent as energy demands. Photos: Bruce Damonte

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (13)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (14)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (24)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (22)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (2)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (6)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (10)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (9)

ZEB Pilot House - Zero Emission Building by Snøhetta (17)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (18)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (20)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (3)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (8)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (23)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (19)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (21)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (7)

 Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (15)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (16)

Plus House Larvik - Zero Emission Building by Snøhetta (11)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Stanley Ridge Shed: Colorado Weekend Retreat by SALA Architects

Accompanying a mutual friend nearly as long ago, the architect visited the site as a guest and years later could easily recall the inspiration inherent in the site. Ultimately dream and inspiration met to create this weekend retreat.

Oxygen House in Costa Brava / Susanna Cots Interior Design

Luxury single family home, new build, located in the heart of the Baix Empordà area. The house has 5 large suites, each with their own full bathroom. The main suite has a surface of 53 m², with a bedroom, bathroom and dressing room and offers magnificent views of the garden and the swimming pool, with access to the same.

Sandringham House: Double-Fronted Weatherboard Converted into a Cozy Home

Modernization and extension of Sandringham house is the result of collaboration between Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio. The brief from the client...

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam

After a characteristically steep climb to the former storage attic of this building you enter in the heart of the loft. The skylight creates extra daylight in the darkest part of the house and is the foundation for a future home extension on the roof.