Residential ArchitectureHousesKorokoro House with Expansive Views Over Wellington Harbour

Korokoro House with Expansive Views Over Wellington Harbour

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (2)

Located in Wellington, Korokoro House was designed by New Zealand studio Parsonson Architects.

Description by Parsonson Architects: The house was designed for a family of 6 with children of varying ages. It sits on an elevated site with expansive views over Wellington Harbour to the south and a narrower view down to a green valley at the lower end of the Belmont Regional Park to the north. The owners were attracted to the site because of the different views, outdoor area and connection to green space.

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (10)

Because of its elevation and location, the house is hit by both the southerly and northerly winds. We created an ‘H’ shaped plan containing both south and north facing outside spaces that are sheltered in different winds and sunny at different times of the day, connected through the very glazed central living room. The north facing outdoor area is excavated into the hillside so that when planted it will both filter and deflect the wind over the top of the house. Bedrooms are positioned in a variety of different ways to pick up the different aspects of view, with 2 children’s rooms at the east end of the house located around an activity area as extra living space.

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (1)

There are 2 main wings to the house with a split-level between. To the west, bedrooms sit over the main living areas and to the east, bedrooms and smaller living space sit over the garage. Further to the west across the lawn is a guest house which in the future will become connected to the house with landscaping.

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (3)

Each wing of the house is wrapped in a corrugated colorsteel sheath in the form of a roof that extends down the east and west walls and meets over the link-way joining the 2 wings. The owners have a strong interest in colour. Together with the clients we have explored brighter colours in the living spaces and more subtle natural colours in the bedroom areas. Photography Paul McCredie

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (4)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (5)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (6)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (7)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (8)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (9)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (12)

Korokoro House with expansive views over Wellington Harbour New Zealand (13)

Hamilton - Presentation 10-2-2015.vwx

Hamilton - Presentation 10-2-2015.vwx

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The Arctic TreeHouse Hotel project started with a concept design made in close cooperation with the client. The inspiration for the accommodation concept — set on a steep natural slope — came from Nordic nature and culture as well as the magical world of SantaPark.

Hanging Drying Rack / George & Willy

The Hanging Drying Rack by George & Willy is an economical and environmental way to dry and air clothing. Suspended from the ceiling using a seamless pulley system, the rack quickly dries laundry by utilising warm air trapped in the ceiling space.

Villas Complex with Stunning Sculptural Facades

Project: Villas Complex Architects: UNStudio Team: Ben van Berkel, Hannes Pfau with Markus van Aalderen and Shoujiong Zhang, Whenzen Yi, Fernie Lai, Yuchen Liu, Irina Bogdan,...

Aman Apartment in Ahmedabad By Prashant Parmar Architect

The client required a 3-bedroom home with a small theatre room and a puja room. The approach was to convert a 4bhk into 3bhk and designing the guest room as a small theatre room

RJA Apartment / Dash Marshall

In the entry hallway we wrapped an existing wall with new wooden fins that are perforated into an oversized pegboard, allowing it to function as storage (seen below on the left).

Related Articles