Residential ArchitectureHousesHoliday Home for a Family of Four on Kawau Island

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (1)

Architects: Dorrington Atcheson Architects
Project: Holiday home for a family of four
Location: Kawau Island, Hauraki Gulf, New Zealand
Photography: Emma-Jane Hetherington

This holiday home was designed by Dorrington Atcheson Architects on Kawau Island, Hauraki Gulf, New Zealand.

Project description: The orientation and design of this holiday home for a family of four on Kawau Island makes a hero of the view that stretches from the headland across the Bon Accord harbour and out to sea. With humble scale and materiality, the form hunkers into a steep manuka-clad site, a quiet newcomer to the native forest.

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (19)

Visitors enter the house by walking between two forms: a lineal spine and the bedroom block. The ‘spine’ is a utilitarian area with a dive room for wetsuits and regulators, a temperature-controlled cool store, the laundry and extra storage.

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (20)

The layout of the main home comprises two unimposing elements: one pavilion becomes the social hub that contains a modest kitchen, living and dining area; the other – the sleep zone – with two bedrooms, bathrooms, and a “rack and stack” bunkroom. Cedar shiplap and black ply cladding speak of the Kiwi vernacular while the layout is reminiscent of a campsite, albeit with a few extra home comforts.

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (23)

A cocoon of timber created by cedar-sarked ceilings, plywood wall linings and solid-oak overlay flooring lends the space material warmth while shots of colour in the bedrooms bring a playfulness that is important within the context of a family escape.

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (22)

In contrast to the intimacy of the interiors, a pier-like deck becomes a pathway that celebrates the open-air environment. It emerges from the slope to hover above the bay. It steps down in tiers to trace the contour of the land, and projects into the view. The sides of this deck wrap up, while at its end a glass balustrade frames the horizon.

living area, Dorrington Atcheson Architects

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (8)

kitchen, Dorrington Atcheson Architects

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (6)

bathroom, Dorrington Atcheson Architects

bedroom, Dorrington Atcheson Architects

bedroom, Dorrington Atcheson Architects

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (13)

terrace, Dorrington Atcheson Architects

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island Dorrington Atcheson Architects (11)

Subscribe to our newsletter

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Home Decor Trends for 2023 and How to Incorporate Them

If you're looking to update your home's style in the new year, here are some of the top trends to watch out for. From bold colors to creative storage solutions, there are plenty of ways to stay on trend without breaking the bank.

PL2 House, Modern Home with a Nonconventional Architecture

PL2 House is the private residence of a young businessman, located in Merida, Yucatan, Mexico, designed and projected by Seijo Peon Arquitectos y Asociados....

Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Tucked away in a quiet West London mews, this radical refurbishment of a mid-terrace property, was designed to be more conducive with family life. The design was driven by a desire to enlarge and reorder the property to create a large, open space for the family to spend time together, with an emphasis on arranging the spaces to be interconnected at different levels.

Canopy Residence / A Parallel Architecture

The design employs a large canopy structure, economically constructed but carefully proportioned and detailed, to provide for a series of outdoor living spaces arranged around a large central courtyard.

Recommended Stories