Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Project: Zinfandel House
Architects: Field Architecture
Lead Architects: Jess Field, AIA and Stan Field, RIBA, SAIA
Interior Design: Shawback Design
Landscape Architect: Surface Design
Builder: Grassi & Associates
Location: St. Helena, California
Area: 6100.0 ft2
Photography: Joe Fletcher

The impetus for the project was an embrace of California’s ecosystem – one that includes destructive fires, sweeping winds, and renewing rainfall. This drive was coupled with the owners’ desire to extend the rich history of this particular parcel, one of the oldest cultivated Zinfandel vineyards on the valley floor. The core of the design program wove around the need to accommodate both small and large gatherings, infused with a playful balance of connection and of privacy that could bring us closer to the land, and one another.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Rather than build a fortress against the elements, we designed Zinfandel house with an ethos of opening up to the environment, and participating in a deep and respectful dialogue with the land. The residence stretches out through three wings, its arms echoing those of a stand of three hundred-year-old oak trees that form a windbreak for the twenty-acre site. We organized the compound to produce a wind-sheltered courtyard within the larger embrace of the stand of oaks: a layer of building within a layer of landscape. An organizational line, stretching between a majestic valley oak and the Sugar Loaf mountains, provides an axis-in-the-void off which the forms of the new farmhouse can shift and slide. The gathering spaces are centrally located, facing in, with the private spaces pulled out to the periphery, facing out into the long shelter of the valley. An old barn on the property was repurposed into a new barn housing an intimate gathering space that pulls us through the vineyard towards the mountains to the west.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

We distilled the essence of the area – complete with working vineyards, ancient trees, longstanding houses, and sensitivity to destruction – into a series of forms that adjust and respond to existing and project conditions. The siting of the structures elevates every remnant of the native landscape – the mountains to the West and the ancient valley Oak to the East. Conceptualizing the vineyard as ground, and the mountains and tree as figure, they become anchors for the main axis of the project, that each element slips in and out of, knitting itself to the land.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Central to the project was the challenge of creating a contemporary expression of the age-old typology, while pushing the envelope of contemporary construction. Rather than copying or mirroring the local vernacular, we split it off into its particulates: reclaimed wood; corrugated gable roofs; a prominent front porch; a sense of refuge; and a feeling of being threaded into the land. These elements were then expressed in new ways, lending themselves to a unique architectural identity.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

A clear material expression was enabled by offsite CNC fabrication of major building components. Rich wood punctuates a sleek, airy, modern interior, the deep contrast offering both textural structure and visual rhythm. The material palette oscillates between modern and rustic, seeking to consistently elevate the discontinuities – the changes in angle of the roof, the junctures, the gaps, the space where things come together. We found that the ideas that gave the architecture its identity came less from how we shaped each element of the Zinfandel house, and rather from how we shaped the spaces between them. The precision afforded by a dedicated fabrication model integrated into our BIM working environment allowed these juxtapositions to seem effortless, creating a highly contemporary expression of craft.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel house aims to explore how basic vernacular strategies can be leveraged as contemporary formal devices in order to knit the building into the landscape. What came through so strongly for us was that the moments of discontinuity – the places where the gable forms are cut, and stop – are where nature spills in, where the vineyard is exposed. We discovered a relationship with land that is under the direct influence of architecture – calling on the structures we inhabit to bring us into ever closer contact with one another and with the nuance and character that makes a place unforgettable.

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

bathroom / Field Architecture

bedroom / Field Architecture

bathroom / Field Architecture

bathroom / Field Architecture

bathroom design / Field Architecture

pool / Field Architecture

farmhouse / Field Architecture

Zinfandel House

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The kitchen in purple – contemporary luxury and traditional design

The kitchen, where we spend most of our time, is the heart of any home, it brings together the whole family to have a...

Eco Friendly House Design – Villa Jewel Box with an Multifaceted Garden Outer Shell

Name: Villa Jewel Box Architects: Design Paradigms Project Team: Felix Bonnier, So Kwok Yun, Nicole Ni Location: Lausanne, Switzerland Type: residential Floor Area: 299.19m2 Completed: 2014 Text by Design Paradigms Design Paradigms...

Contemporary Addition and Restoration to a Historic House

St Webster House is a recently completed expansion project by Moloney Architects in Ballarat, Victoria, Australia. Description by Moloney Architects: This project is an extension...

A Stone Summerhouse in Greece Developed for the Mediterranean Climate

This stone summerhouse of a family of four, spreads through 3 correlated volumes, which clearly can be defined as the seating & kitchen volume, the circulation tower and the sleeping & storaging volume. Around these volumes, the perimetrical terraces are unfolding, some under the surface of the hill, some at the same level and some projected over it.

TRA House in a City Center / (ma!ca) architecture

In the historic centre of a well-preserved village, opposite the church, a wine barn and its adjoining house were to be restructured in order to create an intimate and special living environment.

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

The owners of La Grande Bleu apartment moved in just after buying it without making any changes to it. After they had their first baby, they decide to completely remodel the space,...