facebook

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

Architects: Mustard Architects
Project: RAW House
Location: London, United Kingdom
Photography: Tim Crocker

Raw concrete, brick, timber, metal and light formed the underlying material pallet from our clients brief. Through a series of structural alterations this Victorian property was extended and opened out to form an elegant and light filled space enhanced by exposing and expressing the construction materials that are usually hidden or covered. Each material, found in its traditional locations is finished and dressed in white and enhanced with natural light to bring out their natural textures and qualities.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 1

The previous layout of the house was enclosed and dark which our clients found disconnected and ask us to redress the situation. Connection, natural light and long views through the house also formed key aspects of the brief. We successfully achieved with views from the entrance and front living room through to the garden framed by the use of low profile Crittall doors and window to create an industrial elegance to this Victoria property.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 2

Although open plan, we employed changes to floor levels & materials, ceiling heights and framed structural openings to ensure that each space maintained a sense of containment and boundary as our clients did not want to lose the individual nature of the rooms.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 3

The concrete floor with underfloor heating at the rear acts as a thermal mass for the house and combined with high levels of insulation to the floor and walls and triple glazing to the rooflight with a layer of solar control glazing all help maintain a cool space in the summer and warm in the winter.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 4

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 5

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 6

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 7

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home 8

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Brooklyn Loft with Aged Brick, Concrete Floors, and Exposed Beams

This industrial Brooklyn Loft was conceived by designer Jae Joo from Homepolish for a young couple. Project description: There’s nothing as exciting (and simultaneously intimidating)...

Modern Barn Form – Innovative Black Barn by Red Architecture

This " modern barn form " is a summer house designed by Red Architecture in Waikato, New Zealand. The clever and economical design consists of two black barn like structures made from simple materials that create a warm, functional, industrial style home.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

Desai Chia Architecture designed this loft for a photographer who was seeking a serene live-work environment. The 5,000 square foot industrial space was fully renovated to include a library/reception area, living and dining areas, a kitchen, a photo studio, two bedrooms, two bathrooms, a powder room, and ample storage space.

Minimalist Apartment in Mitte, Berlin / Loft Kolasiński

The design of the apartment on Mitte was created in the space of the newly built building, with a 2 + 1 family in mind. We wanted to create a comfortable, relaxing space for the owners who lead very active and busy lifestyles.

New Chalet by YOD Design Lab for Verholy Relax Park, Ukraine

YOD design lab has created a New Chalet for Verholy Relax Park, a recreational complex in the Poltava region of Ukraine. Chalet consists of three rooms with a shared living room and a guest lounge.

Devil’s Corner Creates a New Travel Experience on the Tasman Coast

The recently completed project by Cumulus Studio, Devil’s Corner Cellar Door and Lookout are beautifully situated on the Freycinet Peninsula, Tasmania, with views of...