facebook

Beach House by Clare Cousins Architects

Beach House by Clare Cousins Architects (3)

The Beach House from Mornington, Victoria, was designed by Clare Cousins Architects in order to provide an additional accommodation to an existing 1970’s Merchant Builder’s home where the owners can retreat and relax while enjoying the view of the ocean.

Rather than demolish or renovate the Merchant Builder’s home that is located on a sloping block with limited access to ocean views, the designer has chosen to design a new pavilion adjacent to the original at the front of the site. Due to the planning regulations that permit only first floor structures, that are located over car parking or storage areas, the elevated ‘stilt’ design has been chosen. The wood has been chosen as the main material and used holistically both internally and externally. In this manner the impact and costs were reduced to the minimum.

Beach House by Clare Cousins Architects

The Beach House includes a new master bedroom wing with living room and a deck for outdoor dining that captures broad views of Port Philip Bay. As we can see in the images below, the Beach House is defined by a casual design with rustic accents. The rooms are spacious, being flooded with light due to the huge windows. A soothing combination of wood with warm tones was used in order to highlight the deep connection with the surrounding environment. As a bridge between ”new” and “old” , an enclosed circulation stair clad in translucent polycarbonate connects the Merchant Builder’s home to the Beach House illuminating during the night. We can all agree that the Beach House designed by Clare Cousins offers an intimate, relaxing and comfortable atmosphere.

Design Team: Clare Cousins, Tara Ward, Jessie Fowler
Photographer: Shannon McGrath

Beach House by Clare Cousins Architects (12)

Beach House by Clare Cousins Architects (5)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (7)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (8)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (9)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (10)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (13)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (11)

BeachHouse by Clare Cousins Architects (1)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Bunkers: A Heritage Structure Has Been Restored into a Unique Bed & Breakfast

Situated among vast fields and quiet sheep herds in Belgium, a heritage structure has been restored into a newly opened B&B. ’ The Bunkers ’ as the property is aptly named, was originally built in concrete on the brink of 1st world war.

London White Lodge: 1860s Georgian House Remodeled by Studio Octopi

London White Lodge is part of a group of houses along the Upper Richmond Road better known as ‘Captains’ or ‘Nelson Houses’. Built in the 1860s, the name is attributed to the former landowner who developed the land, who married Francis Bolton, daughter of Thomas Nelson, 2nd Earl Nelson and also great niece of Admiral Horatio Nelson.

Nob Hill Apartment / Butler Armsden Architects

As the sun’s patterns make themselves visible through the two story space at the core of the Nob Hill apartment, it’s easy to see how the intersection of natural light and art define the architecture of the space.

Old Jaffa House Renovated by Pitsou Kedem Architects

The rooms making up this Old Jaffa house came together over hundreds of years – each with its own character and ground level. Refurbishing presented an opportunity to unite the rooms into one whole and in particular, to illuminate and brighten the dim space by opening it up toward the sea.

Minimalist Vietnamese Home Adapted to a Long and Narrow Lot

The remaining spaces are bedrooms, stair, roof, toilets which are designed minimally and practically to maximize space utilization and minimize construction cost. This minimalist vietnamese home is complete with the joy of the host and create new exciting atmosphere to residents walking across the road in front of the house.

Portuguese Traditional House Adapted by Paulo Martins for Weekend Getaways

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass.