Cave House in Cordoba, Spain / UMMO Estudio

Cave House

Cave House was rehabilitated as rural dwelling by the architects Andrés Moreno and Manuel Murillo of UMMO Estudio. The house is located in the Cuevas del Pino estate in Villarrubia, Córdoba, Spain.

The Cuevas del Pino estate sits in the foothills of Sierra Morena, in calcarenite stone terrain arranged in slightly sloping strata that gives rise to various geological formations native to the area, among which are the caves that traditionally have been used for farming and livestock.

Cave House 1

Historically, the product of these hollows in the rock emerged when livestock watchmen used them as small shelters. Today they have been rehabilitated to form rural housing and accommodate new countryside activities.

Cave House 2

Both the pre-existing walls and the rock itself enclosed and defined an area of great spatial and material wealth, and for this reason, we decided to focus the intervention toward a fluid and continuous dialogue between those pre-existing conditions and the new architecture, always from a respectful position seeking proximity rather than direct contact.

living room, UMMO Estudio

Within this dialogue we have created a new spatial experience that manages to value the tectonic nature of the area through the use of new architectural elements: clean and quiet volumes, bright and ample spaces, use of stone materials for the flooring, such as concrete or marble, glass openings to the south to conjure natural light and handcrafted wooden furniture to give warmth to the cave house.

Architects: UMMO Estudio / Andrés Moreno, Manuel Murillo
Project: Cave House / Casa Tierra
Location: Villarrubia, Córdoba, Spain
Area 104.0 m2
Photography: David Vico

Cave House 4

dining room, UMMO Estudio

living room, UMMO Estudio

Cave House 7

Cave House 8

home office, UMMO Estudio

bedroom, UMMO Estudio

Cave House 10

bathroom, UMMO Estudio

bathroom, UMMO Estudio

Cave House 13

Cave house 20

Cave House 15

Cave House 16

Cave House 17

Cave House 18

plan

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Masquespacio Has Designed New Interiors for Academia Altimira in Barcelona

Masquespacio has recently completed this new interiors for Academia Altimira offices, located in Barcelona. Description by Masquespacio: To celebrate the 15 years of existence of...

Sky-High Condominium Overlooking the San Francisco Museum

In a sky-high condominium overlooking the San Francisco Museum of Modern Art, Bjørn Design’s use of a neutral color palette mixed with blond and dark-gray oaks, creates a relaxed canvas upon which is dabbed the client’s favorite colors – blue and purple.

Concrete and wood harmoniously combined in Marino Pinamar House

Buenos Aires - based ATV Arquitectos has designed Marino Pinamar, a family home located in the forests of Pinamar (Buenos Aires Province, Argentina). In this...

Candid House by Linebox Studio – a Retreat in the Heart of the City

Linebox Studio have designed Candid House, a contemporary family house located in Ottawa, Canada. Candid house was recognized in 2015 by the Greater Ottawa Home...