Residential ArchitectureRenovation ProjectsSemi-Detached Home Renovation by Spaceworkers

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers

Project: Semi-Detached Home Renovation
Architects: Spaceworkers
Architects in Charge: Henrique Marques, Rui Dinis
Design Team: Monica Pacheco, Marco Santos, Marta Silva, Tiago Maciel
Location: Porto, Portugal
Area: 360.0 m2
Project Year 2016
Photography: Fernando Guerra | FG+SG
Text by Spaceworkers

The intervention in a semi-detached home, located in a perfectly consolidated urban area of the city of Oporto, had as its objective the simplification of the way of dwelling, of a house that already accused the passage of time. The existing property, as well as its annexed areas, reflected the lifestyle that most of the inhabitants of this area of the city maintained in the 60’s. Very subdivided interiors, which presupposed a stratified use of the interior of the dwelling.

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers 1

The social floor, located on the ground floor, has the most public functions of the house such as the living room, dining room, a kitchen with a dining area, and the stairwell that makes the joint for the floors of more private character above and below this. On this floor, the spaces were practically maintained and updated, with the exception of the entrance and distribution corridor, which suffered the greatest intervention, simplifying their compartmentation and creating a small volume to receive a service facility that did not exist on this floor.

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers 2

The private floor, on the upper level, has been totally updated and redesigned around the existing distribution space, which by its characteristics we intend to preserve and value, while we try to distribute four rooms on this floor, one of which needed to be a suite and a sanitary installation, tidied around these central space, bathed in intense natural light.

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers 2

On a semi-basement floor below the social floor, we find a small service area such as a laundry room and storage room, as well as some livable spaces such as a small office, a multipurpose room and a bedroom that complete the functional program of the house.

dining room, Spaceworkers

The intervention introduces color into the spaces, giving them an always different chromatic identity, allowing to cancel the chromatic monotony that made the existing environments quite dark, leaving now the house to be crossed by the light that now invades all the spaces reflecting their different shades.

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers 5

In the backyard we proposed the creation of a small annex for storage, which takes the form of the house archetype that fuses with the material of the floor giving an idea of continuity. The small garden also has a small swimming pool, with a small support deck, sliding over the swimming pool, covering it when not in use, allowing to extend the space of patio and give it a greater polyvalence.

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers 7

Nowadays, the act of inhabiting has become bureaucratized, and the house is used as a single element, with a transversal use in all its areas. The intervention carried out met the same objective, the simplification of the house with the updating of its interior layout, for the needs of our day, giving back to the house a relationship with the surrounding surrounding spaces that have long been forgotten.

living room, Spaceworkers

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers 9

living room, Spaceworkers

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers 11

stairs, Spaceworkers

bedroom, Spaceworkers

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers 15

bedroom, Spaceworkers

residential, Spaceworkers 17

Aerial Ceramic Vases for Indoor Epiphytic House-Plants

Design: Dossofiorito - Verona, Italy Project: Epiphytic house-plants Photo: Federico Villa Manufacturing: Ceramiche 3B, Decor9 The project Epiphytes invites to rethink the relationship with indoor nature in terms of...

Mid-Century Modern View House Remodel by Klopf Architecture

Project: View House Remodel Architects: Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA and Angela Todorova Landscape Architect: Outer space Landscape Contractor: Roco's Gardening and Arroyo Vista Landscaping Contractor: Flegels...

Contemporary Box-Shaped Extension for a Bungalow Home in Maryland

This modest renovation resists the current inner-ring suburban trend of demolishing older, smaller homes in favor of new over-scaled ‘farmhouses.’ The clients, a young family with two small children, needed more space for play and individual bedrooms for each family member

Tunbridge Winter Cabin in the Green Mountains of Vermont

Designed by New York-based design studio New Affiliates, Tunbridge Winter Cabin is a 115 sqm cabin that contains a painting studio and living quarters on 26 hectares in the Green Mountains of Vermont.

Extended Three-Story Townhouse in Brooklyn by vonDALWIG Architecture

This expansion of a three-story townhouse located in Park Slope responds to the row house typology and its typical direction of front to back. Intent on creating volumetric relationships, we decided to design an extension that links the main floor by both horizontally and vertically interlocking the space between the living areas

Related Articles