Residential ArchitectureHousesChicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home

Chicken Shed – A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (1)

What seems like a newly-built Scandinavian-inspired wooden house is, in fact, a converted old chicken shed in the southeast of Wales, United Kingdom. Designed by award-winning architects Martin Hall & Kelly Bednarczyk , the Chicken Shed retains the structure and the footprint of the old wooden shed but has been transformed into an elegant, clean space.

Description by Hall + Bednarczyk: A former poultry barn, abandoned for several decades and in a rundown state, provided the unprepossessing starting point for this rural holiday home, run as a letting business catering for design-conscious visitors.

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (17)

Hall + Bednarczyk secured planning permission for the substantial reconstruction of the building by demonstrating how its utilitarian agricultural identity could be retained in a convincing and contemporary architectural form.

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (4)

The building’s versatile and space-efficient layout creates optimally sized rooms for holidaying groups of up to 8 people, creating a welcoming environment for relaxation. The design provides four double bedrooms, three bathrooms and a remarkably spacious open plan living environment – all within a compact overall building footprint of 140m².

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (2)

Views towards the Black Mountains are captured in a floor to ceiling glass wall that faces south-west. The roof and flanking walls employ black corrugated sheeting and timber cladding in a refined and affectionate re-working of typical agricultural materials.

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (18)

Internally, the confident expression of the building’s structural framework and adoption of polished concrete floors and boarded timber walls provide a sophisticated nod to the building’s humble origins.

Architects: Hall + Bednarczyk Architects
Project: Chicken Shed
Location: UK – United Kingdom, Wales, Monmouthshire, Wye Valley, Parkhouse
Completed: 2015

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (15)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (13)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (5)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (16)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (12)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (11)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (9)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (3)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (10)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (14)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (8)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (7)

Chicken Shed - A Poultry Barn Converted into a Rural Holiday Home (6)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Mill Valley Modern Home by YamaMar Design

Tucked into a low valley, next to a creek, this Mill Valley modern home was in need of some serious design love. Our clients, an environmental attorney, his wife and two kids purchased the house knowing they wanted to do an extensive renovation of both the house and grounds.

Interstruct, Inc. Turned a Former Parking Lot into a Warm and Modern Home

Orlando-based architect and co-founder of design-build firm Interstruct, Inc., Ryan Young transformed a former parking lot in one of the city’s creative, emerging neighborhoods into a warm, modern home for his growing family. The project’s hallmark is its use of industrial-grade materials showcased for their inherent beauty.

House VI: Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence

Located in Piateda, Italy, House VI is a mountain house recently completed by Italian architect Alfredo Vanotti. Description by Alfredo Vanotti: The building involved in...

Independent Home by HAO Design: Migration & Vibration Project

The design scope includes the basement and four and half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists.

Brazilian Beach House Renovated by Urban Ode Arquitetura e Urbanismo

When we received the demand, one of the first things we thought about was: let’s get away of the classic typology of the exposed house, so massively used in the condominiums of the region – with from top to bottom glazing and a two-story high ceiling.

Recommended Stories