Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland

Architects: Studio de.materia
Project: Contemporary Residence JRv2
Lead Architect: Adam Wysocki
Area 430.0 m2
Location: Poznań, Poland
Project Year 2017
Photography: Tom Kurek

House JRv2 is a contemporary residence completed in 2017 by the Polish studio de.materia. The plot lies on the edge of the reserve Żurawiniec, and It is surrounded by a dense park in the south and the west. On the frontier boundary of the plot runs a slope of less than one story. Such terrain has determined the entire assumption of the project.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 1

To avoid a steep descent into the garage, it was placed on the roof of the residential part. The living area was immersed in the descending terrain. This makes the house closed from the entrance (east) and open to the surrounding greenery from the west. The functional layout of the home was dictated by the sun, views and neighborhoods.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 2

The layout of the house resembles the letter T. In one wing there is a living room with a dining area and a kitchen open to the surrounding park. The second wing is perpendicular. Partially slammed into the escarpment. There is a technical room and a small guest room. The remainder of this wing contains the wardrobe, the bathroom and the bedroom, which goes out the green side. Such arrangement allowed for obtaining a terrace space that was separated from the neighbor from the north.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 3

In order to catch the rising sun in the living room, we designed a small patio that overlooks the living room window. The patio wall is at the same time a retaining wall for the slope.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 4

While the garage is made entirely of wood (construction and cladding), the bottom part is made of concrete. Concrete walls are made like sandwich – concrete, insulation, concrete.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 5

The roof is covered with extensive vegetation of herbs and stonecrops. Facades complement larch wood. Oak lining was used in the interiors. This contemporary residence is equipped with mechanical ventilation with heat recovery, efficient floor heating submerged in the accumulation concrete floor slab.

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 6

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 7

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 8

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 9

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 10

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 11

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 12

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 13

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 14

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 15

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 16

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 17

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 18

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 19

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 20

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 21

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 22

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 23

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland 24

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Passivhaus Retrofit and Extension of a Large Townhouse in North London

The clients’ brief for Lawford Road was to create a minimalist, intelligent, and energy-efficient refurbishment of a Victorian property, forming a family home that would allow spaces to adapt over the years.

Salamanca House Renewed by Lucas and Hernández-Gil

In the Salamanca house project we have moved the kitchen to the center of the house and we have eliminated most of the corridor linking the rooms and suppressing partition walls. The distinction between spaces has been made with furniture.

Carnegie Gallery House / Zen Architects

Carnegie Gallery House was created in response to our clients request for a compact home that would also allow them to create and exhibit their art collection. By placing a combined gallery and studio space upstairs and incorporating a large, north facing void over the living space below, the art is visible from all angles.

Malcolm Davis Architecture – An Architect’s Vision for California Living

Malcolm Davis Architecture (MDA), founded by Bay Area native, Malcolm Davis, AIA, is known for its commitment to innovative and sustainable architecture that fully realizes its unique setting.