Fort Greene Townhouse by GRT Architects / New York City

Fort Greene Townhouse by GRT Architects

GRT Architects have redesigned Fort Greene Townhouse, a family residence in Brooklyn, New York.

From the Architect: The extreme narrowness of this eleven foot wide townhouse was a productive constraint. A typical townhouse uses its superior width to push the stairs off discretely to one side. At less than half as wide, this home has its stairs in the center, cutting a vertical shaft visible from almost every room in the home.

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 1

The outsized importance of this feature lead us to redesign it as a way to organize the space and redistribute light from a skylight above. Using different densities of fluted glass we provided privacy as needed to specific rooms while still transferring daylight across each floor from the windows at either end.

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 2

Color, materials and lighting were used as a means to make one aware of the space and create different experiences as you move from standing to sitting to lying down, from brushing your teeth to taking a shower. A synthesis of period details and contemporary design, the project is playful and sophisticated—a reflection of the character of the young family that now lives there. Photos: Nicole Franzen

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 3

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 4

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 5

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 6

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 7

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 8

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 9

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 10

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 11

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 12

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 13

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 14

Fort Greene Townhouse by GRT Architects 15

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Terra Center Table by Amarist Studio

Designed by Amarist Studio, the Terra center table collection is composed by natural Alabaster Stone blocks. The stones are carefully positioned and balanced to...

Old Quarry House by Gray Organschi Architecture

Reconstructed, refitted, reprogrammed… phoenix-like in its new life as a home for a family with college age children, the Old Quarry House occupies a glorious coastal site

Cloud House / Akin Atelier

Cloud house is a private home located at Bondi Beach. The concept was to maximise the opportunity for light to interact with the surfaces of the house, like the facets of a cloud. The Cloud house is open towards the East of the site to benefit from the morning sun, while the internal courtyard allows sun throughout the day to flood the double height living area.