Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (1)

Forte Apartment is a holiday home rehabilitated by Portuguese studio Merooficina.

Description by Merooficina: Integrated on a housing facility from the mid 90’s, the apartment is a result of the rampant construction that characterizes the neighborhood growing where it’s located. Maybe for this reason, it was organized in a very uncommon way: the house’s most intimate area was facing to the only public space that confronts the building, Ruy Belo street, traced by the seaside landscape and the noise; while the house’s collective zone, the living room and the kitchen, enjoyed the calm of the backyard.
 This feature made the apartment’s living experience quite dark and little related with its urban context, therefore, making fundamental to reverse this random character and rotate the apartment’s internal organization.

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (2)

Settling a hinge on the existent infrastructural core, where we relocated the bathrooms and the laundry, we turned the living and kitchen space towards the beach and the bedrooms to the block’s quite garden.
The house’s internal organization is now appointed by this service central core and by a plywood surfaces line, which extends itself throughout the apartment and allows to multiply the number of bedrooms.

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (9)

Opening and closing the folding doors, which finish off the plywood line, one breaks and redefines the apartment spaces, ensuring some flexibility on the occupation and the number of inhabitants.

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (8)

As it is a holiday home, for summer and weekends, it was our intention to give an important role to the trivial domestic tasks, which in these periods acquire a different time on quotidian life.
This way, the opened laundry to the entrance, by the presence of the marble vat, and the central counter of the kitchen, realms this functional dimension and enhanced the importance of the new organization on the house’s new ways of using.

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (12)

The blue tiles, which wrap the central core, helps to highlight the ludic and summer character that was intended to be given to the apartment, while the construction options for light materials, like the birch cupboards and the marble cement floor, make the house more illuminated.

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (14)

Through this materiality and the new exposure, we tried to bring more light to the apartment and to link, on a very clear way, the interior space of the house with the beach for which it turns to now.

Project: Forte apartment
Location: Forte São João, Vila do Conde
Architecture and design interior: Merooficina
Team: Catarina Ribeiro, Vitório Leite, Eduarda Vieira
Engineering: Sofia Araújo, Pedro Ferreira
Furniture: Merooficina and Loja Nord
Photographs: José Campos
Area: 120 m2

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (1)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (3)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (3)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (5)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (11)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (2)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (15)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (7)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (10)

Forte Apartment was Turned to the Light by Merooficina (6)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fantasy Air Balloon Inspired in the World of Adventure

Circu was built under a dream. The dream is to allow children to dream their own dreams and to really give them space to...

Modern Rural Retreat Featuring a Robust, Functional and Minimalistic Design

This residence is a modern rural retreat, a second home away from the client’s inner city penthouse. Designed to be minimalistic in detail, robust and functional, while maintaining a country charm and strong connection to the rural landscape, each space within the new extension sits in perfect harmony with its surrounds.

Hill Top Cottage / Luigi Rosselli Architects

Weaving architectural heritage with contemporary design and lifestyle is a practice that rewards with surprises and characterful places. In a conservative residential pocket close to...

Southern Sunshine Home: Good Traffic Flow Creates a Comfortable Space

Whenever HAO Design receives a new case, the first thing we do is to observe the surrounding environment of the house and list its unique strengths

Modern Side Extension / Coffey Architects

The modern side extension is the mainstay of small inner city architecture practices, particularly in London. Designed by Coffey Architects, this project is the winner...

Benvenuto House / Faulkner Architects

Truckee, California’s Benvenuto House was designed by Faulkner Architects for a New York–based client. The Eastern tradition and background of the Client finds influence in...