Residential ArchitectureApartmentsNevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (1)

Design Practice: Daniele Petteno Architecture Workshop
Project Title: Nevern Square Apartment
Project Location: London, UK

Nevern Square Apartment was designed by Daniele Petteno Architecture Workshop in London, UK.

Description by DPAW: In the centre of London a 69 sqm un-modernised apartment at the raised ground floor of an 1880’s monumental residential building has been turned into a practical and beautiful home for a young family, with the highest living standards and plenty of clever and innovative design solutions.

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (3)

The design concept started from the reinterpretation, in a very contemporary way, of the British Edwardian 2-rooms layout, with one big room at the front and one at the rear, typical in these houses, to reveal somehow the original rooms proportions and enhance the two beautiful and monumental windows at the front.

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (7)

The geometry of the spaces is in this layout generated by the balanced intersection of 2 opposite ‘L’. The White ‘L’ which is full height (3,80 m), is made of partitions, and incorporates a number of useful wardrobes and cupboards and defines the overall layout of the apartment with the main corridor, a Kitchen-dining-living open space at the front and the master bedroom en-suite at the rear. The Black ‘L’, which is 2,25 m high, is made of a bespoke furniture and has multiple functions: Kitchen, Spirits bar, CD/DVD storage, TV furniture, etc…

living room

It is the intersection between these two ‘L’ that generates the element that mostly characterized the project: a wide glazed internal opening, enclosed by fixed glass, which gives to the front and rear rooms an extraordinary visual depth and continuity, and that can be screened anyway when needed. This opening really works like an additional big widow inside the house, allowing to enjoy the natural daylight during the whole day, and giving the impression that both the Living area at the front and the Master bedroom at the rear would double face (front and rear) the external spaces, with the very pleasant result required by the clients.

kitchen

Thanks to a highly optimized and bespoke design, it has been possible to organize in a depth of only 10.85 m and through a tidy and fluent linear sequence: Living-Dining-Kitchen-Master Bedroom-Studio, as required by the clients.

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (15)

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (5)

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (16)

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (18)

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (11)

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design (12)

Thank you for reading this article!

Simple Geometry Shines in Modern Austin Home

This south central-Austin house was designed for a couple wishing for a design that would support an active indoor/outdoor life. Early versions of the design featured flat roofs, but we were drawn to the idea of a simple elevated gable structure housing the bedrooms ...

Sinan Books Poetry Store by Wutopia Lab

Wutopia Lab has completed Sinan books poetry store with the concept of ‘ Church in church’ , using 45 tons of steel in the historic site of St. Nicholas Church in Shanghai. As the largest professional poetry bookstore in Shanghai, it offers 1000 poetry books in different languages.

Ecuestre House by Luciano Kruk

Ecuestre House is located in Costa Esmeralda, 13 km north of the city of Pinamar and 4 hours away from the city of Buenos Aires. Its name makes reference to the stable and the two polo courses it is near to and, this area’s simple architecture has—maybe unconsciously—guided the concept of its design.

Oktra Relaunch a London Office Building with a New Fit Out and Upgraded Facilities

Grays Inn Ltd had recently acquired this London office building and wanted to relaunch the property with a new fit out and upgraded facilities. Oktra worked closely with the client team in order to understand trends and demand of the local real estate market ...

Related Articles