Garage House in Lisbon / Fala Atelier

Garage House

Portuguese studio Fala Atelier has completed the rehabilitation of a small windowless garage into a home for a young couple. Garage House is located in Lisbon, Portugal.

From the architect: The project started with an unconventional request from an open-minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 [2,150-square-foot] garage into a house.

Garage House 1

The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasizing its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract.

Garage House 2

Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights were rethought. No other change felt necessary.

Garage House 3

Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the freestanding elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Architect: Fala Atelier
Project: Garage House
Project team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
Consultants: Paulo Sousa
Location: Lisbon, Portugal
Area: 200 sqm
Photography: Fernando Guerra (fg+sg)

Garage House 4

Garage House 5

Garage House 6

Garage House 7

Garage House 8

Garage House 9

Garage House 14

Garage House 10

Garage House 8

Garage House 13

Garage House 15

Garage House 16

Thank you for reading this article!

Must Read

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler...

Remodeling this 50’s rambler entailed refreshing the main floor, plus an addition of a second story Master Suite; all designed in a minimalist aesthetic to heighten the lush, retreat-like experience of the site.