Grange Triple Double House / Williamson Williamson

- Advertisement -

Grange Triple Double House

Architects: Williamson Williamson
Project: Grange Triple Double House
Construction Manager: Derek Nicholson Inc.
Size: 3,500 s.f.
Location: Toronto, Ontario, Canada
Photography: Bob Gundu

A corner lot in Toronto’s gritty Chinatown neighbourhood is the site for a multi-unit and multi-generational housing prototype. Stacking a rental unit, a grandparent’s suite, and living spaces for a young family on a double-wide lot allows, this modest home recognizes the possibilities of intensification latent in the morphology of Toronto’s urban fabric.

Grange Triple Double House 1

Grange Triple Double House project begins with the blending of two households into one. A professional couple with a young son sells their small one-bedroom condominium; The grandparents downsize after becoming empty nesters. Together, they construct a scenario for living that allows for autonomy while mutually benefitting from the close connection this family has. The grandparents adore looking after their young grandchild and embrace the security of being looked after as they age. The professional couple is afforded a single family home in a city that is rapidly becoming unaffordable to young families. Ground floor and basement rental units which are typical in this neighbourhood given its proximity to the University, allow the family to maximize built form in a city that has ever increasing land values and construction costs.

Grange Triple Double House 2

Research into the allowable unit types previously approved by the City provides the raw material for the spatial organization of the project. A second suite, plus a duplex, plus a bed-sitting room gives us the right mix of unit types to make this project work, albeit in an unconventional form.

Grange Triple Double House 3

A corner lot, formerly housing a dilapidated duplex, allows density to be split between the house and generous outdoor spaces. The extended family shares a private courtyard where the cooking and living spaces can spill out into the garden while the grandparents and young couple each have private and protected terraces.

Grange Triple Double House 4

The massing of the house resists the overt spatial diagram of this multi-generational scenario and intentionally conflates the units into a single gesture that holds the urban corner. Rising towards Grange Ave., the stepped section reaches the maximum height permitted by city zoning ordinances. Morphologically, this rising form reinforces the existing urban fabric on the corner of Grange and Huron Avenues, while the resulting double-height section of the upper-most bedroom suite is topped by an operable skylight that promotes strong, natural ventilation from the lower levels via a linear, double-run stair. Windows on the ground floor can be opened to allow fresh cool air to flow up the staircase and out the uppermost skylight.

Grange Triple Double House 5

A section through the stair exposes the unexpected window to volume relationship that occurs as a product of the democratic façade that gives each unit the exact same amount of glass. The facade materials were chosen for warmth and durability; the brick facade was painted white to unify batches of ‘left-over’ bricks the supplier deeply discounted for this low-budget build.

Grange Triple Double House 6

Future scenarios project the family using the spaces of the house and apartments in a variety of ways. The children can move into a rental unit as they gain independence, the parents move into the ground floor apartment while the kids are in university and rent out the main house to another family, then the family comes together again in the future as the couple ages and their children have their own families. Discreet millwork components can be removed to connect the units and allow ageing grandparents to live on one floor in a small apartment that is connected to the shared family spaces. Spaces that are shared yet autonomous and discreet yet flexible are the components that create this new type of home.

Grange Triple Double House 12

Grange Triple Double House 7

Grange Triple Double House 8

Grange Triple Double House 9

Grange Triple Double House 10

Grange Triple Double House 11

- Advertisement -

Industrial Style Duplex Residence in Antalya, Turkey: Y Loft

Y loft is an industrial style duplex residence in Antalya, Turkey. The main objective was to change the modern style apartment to an industrial loft residence and to use the spaces more functionally.

Generator Amsterdam by DesignAgency

A gateway to Amsterdam’s beautiful Oosterpark, Generator Amsterdam opens its doors to surroundings that include exotic birds, ancient willow trees and a whimsical children’s...

Moonstone Lane Apartment by IN-EXPAT Group

To express the raw, industrial interior design concept, the Moonstone Lane apartment sports a textured palette of copper, red brick walls, cast concrete and jet-black steel. An unconventional abode, this studio apartment is one that indeed satisfies the owner’s aspirations for a unique home.

Retro Apartment in Milan / Cristiana Vannini

This retro apartment was renovated by architect Cristiana Vannini for a German artist. Project description: A German artist naturalized Milanese and her apartment in an...

Joya Villas Maleku – Sustainable Architecture in Costa Rica

Large openings on every level of the Joya Villas make the building seem lightweight and they connect the inhabitants to the surrounding natural environment. A delicate timber staircase appears to float from one floor to the other, suspended by the finest steel cables.

Till House by WMR Arquitectos

The Till house designed by WMR Arquitectos is solitary situated on the height of the cliffs of Los Arcos, Chile, it offers a breathtaking...

Little Tuscany Retreat Absorbs the 360 Degrees of Captivating Mountain Views

The Little Tuscany retreat is centered on the idea of bringing family together. The young family of five emphasized their desire to create a home that was meant to be enjoyed by extended family and friends now, and for generations to come.

Geef House / Damilano Studio Architects

Geef House was born in a compromised context in the first outskirts of Sondrio (SO, Italy) within a lot that was used as a relax time place by employees of an electric company.

Last Old dairy farm in Barcelona converted in one single house

Gracia House is an old dairy farm in Barcelona transformed by Lluís Corbelli in one single house with high standard finishes. The project was designed in...

Scaffolding Structure – The Stairs to Kriterion in Rotterdam

MVRDV have designed a temporary scaffolding structure, The Stairs to Kriterion in Rotterdam. The arrival of The Stairs, a month long temporary installation celebrating...

White River House / Robert Hutchison Architect

This small residence located on the banks of the White River five miles from Mt. Rainier quietly blends into the surrounding forest. White River...