Residential ArchitectureApartmentsJust BE Apartments Designed with Two Very Different Façades

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (1)

Project: Just Be Apartments
Architects: Arqmov Workshop
Location: Ciudad de México, Mexico
Year 2016
Photos: Rafael Gamo

Just BE Apartments is a residential project completed by Arqmov Workshop in Ciudad de México, Mexico. Just BE is an apartment building located in Colonia Condesa, a neighbourhood renowned for its social and commercial activity as well as its nightlife. The building sits on the same street as the Fondo de Cultura (Cultural Fund) and the old Bella Época cinema theatre, a 1940’s building with a 20-meter high tower that is an icon in the area.

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (11)

Arqmov approached this commission by first considering some particular characteristics of the site, especially its location on the corner of two streets with different energies and different impacts both for residents and the casual passer-by. Benjamin Hill Avenue is an important circulation artery for cars, bicycles and pedestrians, as well as being an access way to and from the neighbourhood; it is also used occasionally for a local tradition – the market on wheels. In contrast, the Calle Reynosa is a very narrow street that only serves as residential access.

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (13)

Given these conditions two distinct fronts were proposed: on Benjamin Hill Avenue a front that is partially screened by a wooden lattice, and towards Calle Reynosa a front that is open to the street through long balconies and a full height glass curtain wall. Arqmov considered the social life and urban activity of the area as vital elements that serve to integrate the building into its context.

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (10)

As a reference for the design, Arqmov have recalled a particular object that relates to street life in the area: a box made of wooden slats often used to carry vegetables, known in Mexico as ‘huacal’. This element suggests enclosure and isolation and, at the same time, the openness and movement characteristic of a market on wheels.

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (2)

The design brief required a minimum open area, which Arqmov solved by means of two voids with clearly defined functions: one that hosts the secondary access by means of vertical circulation (an open staircase) and supplies air flow, and another void that creates views towards the Culture Fund and, at the same time, generates cross-ventilation to the interior of each apartment and allows natural light from all directions. Internal balconies were added towards this inner void.

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (3)

The building floats over a basement level that houses the car park. At the street corner, a small public space was created with an informal seating arrangement made up of wooden cubes against a red tiled wall which lights up at night, creating a welcoming meeting place for the public. It is interesting to watch passers-by, whether on foot, by car or bike, interact with this space and with the active context surrounding it. The Just BE Apartments responds well to the constant dynamics of the cultural, commercial and entertainment area that is Colonia Condesa.

bathroom

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (5)

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (6)

staircase

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades (12)

floor plan

section plan, front facade plan

plan 3

Subscribe to our newsletter

Lux Pacis – Design Metaphor for a Better World

In the fifth edition of Design Days Dubai fair, Amarist Studio exhibited several special designs reflecting the social, economic and war-related conflicts that envelop...

Hog Pen Creek Residence by Lake Flato Architects

Project: Hog Pen Creek Residence Architecture: Lake Flato Architects Location: Austin, Texas, USA Photo Credits: Casey Dunn Projected by Lake Flato Architects company and built on a land...

Mountain Home Built by Combining and Connecting Two Monolithic Volumes

Serbian EXE Studio have recently completed a beautiful mountain home located in the mountains of western Serbia. The house has a built area of...

Child Friendly House in Ealing, London / Office S&M

A family in Ealing, with three children, commissioned Office S&M to refurbish their house. We created a child-friendly house in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister to the new room, and an arched window for each child.

Barcelona Duplex by Raul Sanchez Architects

The Barcelona Duplex was recently completed by Raul Sanchez Architects. The starting point was two independent dwellings on top of each other on the ground floor and mezzanine of a modest, old apartment building between dividing walls in the heart of the Raval (Barcelona).

Recommended Stories