Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson

- Advertisement -

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson

Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Project: Lightbox
Principal: Peter Bohlin, FAIA, Robert Miller, FAIA
Project Manager: Jeremy Evard, AIA, Associate
Project Team: Patricia Flores, Kyle Phillips
Location: Point Roberts, Washington, USA
Area 1560.0 ft2
Photography: Nic Lehoux

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, Lightbox is located on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. The densely forested site lies beside a 180-acre park that overlooks the Strait of Georgia, the San Juan Islands and the Puget Sound.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 1

Having experienced the world from under a black focusing cloth and large format camera lens, the photographer has a special fondness for simplicity and an appreciation of unique, genuine and well-crafted details.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 2

The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilizing simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials such as exposed wood two-bys that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminum window system of standard glazing units uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 3

Accessed from the west on a sloped boardwalk that bisects its two contrasting forms, the house sits lightly on the land above the forest floor.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 4

A south facing two-story glassy cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin wooden box stained black with a traditional Finnish pine tar coating. Narrow apertures in the otherwise solid dark wooden wall sharply focus the vibrant cropped views of the old growth fir trees at the edge of the deep forest.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 5

Lightbox is an uncomplicated yet powerful gesture that enables one to view the subtlety and beauty of the site while providing comfort and pleasure in the constantly changing light of the forest.

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 6

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 7

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 8

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 9

Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson 10

- Advertisement -

Madeline Island Retreat by Albertsson Hansen Architecture

Madeline Island Retreat is a holiday house designed by Albertsson Hansen Architecture and located in Madeline Island, Wisconsin. This newly built retreat and storage building...

London Modern Mews House / Coffey Architects

The client asked us to help them remodel their existing four-storey, slightly dilapidated mews house. Despite being 8 m deep in plan, it only had windows to the front, which of course made it dark and dingy.

A Small But Original Coffee House: Redcupsalut by Allartsdesign

A small but original coffee house opened in Perm. Interior created studio ALLARTSDESIGN (Russia, Perm), led by designer Saranin Artemy. This is the third joint work of the coffee shop #redcupteam and ALLARTSDESIGN - for the city.

Modern Loft Apartment in Vilnius / Dizaino Virtuve

The modern loft apartment interior was inspired by the architecture of the surrounding old town. The key task and challenge of the architect was to create the feeling of space, which has been achieved by joining the kitchen with the living room

Mountain Wood Residence / Walker-Warner Architects

The Mountain Wood residence from California, realized by Walker Warner Architects, includes separate buildings to create a variety of complementary indoor-outdoor spaces that would...

Somerton Long House, Somerset / Neil Choudhury Architects

The Somerton Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Brook Renovation / Wanda Ely Architect

Brook Renovation Project was recently completed by Wanda Ely Architect, a Toronto-based architecture design practice. This renovation transforms the ground floor of a semi-detached...

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

This beautiful, south facing, ten-acre site on Useless Bay sits at the southern end of Whidbey Island. The clients wanted a home to accommodate large groups of friends and family

Long House: Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House

The colour palette in the Long house is deliberately refined to following a simple principle: A dark blue wall guides the space like a ribbon from front to back, along the party wall side.

This Two-Story House Has a Central Living Room that Can Be Fully Opened

Balakrishnan residence is a two-story house laid on an east-west axis to maximize the benefits of passive solar throughout the year. Tall pines that surround the home inspired the vertical exterior siding. Movement through the home is choreographed to views and natural light.

Maison Glissade / Atelier Kastelic Buffey

Situated on a narrow field at the base of a ski resort, Maison Glissade chalet has an area of 2400 square foot and was designed for a family of five. AKB - Atelier Kastelic Buffey from Ontario, Canada, has designed this project as a reinterpretation of a traditional ski chalet