Maison Noire Kerenoc / anArchitecte Agence

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence

Designed by french studio anArchitecte, the Maison Noire Kerenoc is located in an old granite quarry, along the Breton seashore.
 At the outset, the future inhabitants wanted a one-story, unobtrusive house giving on to a panoramic sea view. And they had their minds set on Breton-style landscaping, punctuated by multiple terraces.

The home will be inhabited year-round by a couple beginning a new chapter of their life, after raising their three children. The concept behind this house could be summarized as “watching without being seen”; taking advantage of a long traveling-shot panorama, yet at the same time remaining totally integrated into the landscape.

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 1

To this end, the house is designed around a superb sea view. This long home is perfectly integrated into its environment. Built on top of a hill, the only hill remaining at the old granite quarry, is very inconspicuous–a lookout, hidden behind a few cypress trees, judiciously preserved and pruned to let your eyes wander.

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 2

The raw concrete walls are painted black and stained to give a distressed look, and the large bay windows reflect the landscape, enhancing the integration into landscape. In fact, the use of the raw, black glazed concrete, which absorbs, rather than reflecting light, is what makes the desired inconspicuous effect possible. As a result, your eye isn’t attracted to the house, which appears to fade into the surrounding vegetation.

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 3

The design of an elongated, one-story house, with a flat roof following the topography and landscape, and using the existing vegetation like a light veil, also supports the inconspicuous effect.

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 4

The raw concrete walls are painted black and stained to give a distressed look, and the large bay windows reflect the landscape, enhancing the integration into landscape. In fact, the use of the raw, black glazed concrete, which absorbs, rather than reflecting light, is what makes the desired inconspicuous effect possible. As a result, your eye isn’t attracted to the house, which appears to fade into the surrounding vegetation.

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 5

From one room to the other, the framing changes, playing with the horizon, the sea, and the vegetation present on the site, taking advantage of the four majestic gorgeous magnificent tall cypresses.
There are three porches designed to fit perfectly with the house, making both inside and outside living possible. They keep you in touch with the outside environment, from inside the house as well, and they allow you to follow the course of the sun throughout the day (East at sunrise, South during the day and West at sunset).

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 6

In the garden, we made the choice of keeping the four magnificent cypresses that were already on the property of the old granite quarry. They have been pruned in a Japanese-silhouette style so as to not obstruct the view, while preserving the history of this site.
By the same token, the idea was to keep the rocks extracted during excavation, in order to maintain the garden in, as close as possible, to its natural state. Thus, the landscape of the house was designed with local species present in the Breton ecosystem (gorse, broom, heather, etc.). The property limits are marked with a fence (chestnut and galvanized iron), always present on the Breton seashore.

Architects: anArchitecte
Project: Maison Noire Kerenoc
Architect in Charge: Anaïs Nicolas
Location: Kerénoc, Pleumeur-Bodou, France
Area 145.0 m2
Photography: Pascal Leopold

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 7

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 8

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 9

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 10

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 11

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 12

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 13

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 14

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 16

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 17

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 17

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 18Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 19

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 19

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 20

Maison Noire Kerenoc anArchitecte Agence 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Five Yards House, Tasmania / Archier

Five Yards House is a new one-bedroom home designed by Archier, an architecture studio based in Melbourne and Hobart, Australia. Over the past seven years we have been catching up with a friend and discussing options, first to renovate and then to build a house to retire to.

Cuernavaca House in Austin, Texas / Alterstudio Architecture

The Cuernavaca house is the latest installment in an evolving constructed landscape on a two-acre family compound that is shared by the client and her sister. Nestled in a wooded lot, the home forms an ensemble with an existing pool house.

Westmere House by Stevens Lawson Architects

It is envisaged that the Westmere House will play host to meditation retreats and spiritual workshops. This is also a healthy house specifically designed to minimise toxins and electromagnetic radiation.

One-Bedroom Condo Unit Renovation in the Iconic Marina City Complex in Chicago

For this project, the goal was to develop a design template that can be referenced to return units to their original spatial and material condition while updating all its systems to current comfort standards.

210 sqm Apartment Renewal in Brianza, Italy / Bartoli Design

Designer: Bartoli Design Project: 210 sqm Apartment Renewal Project Team: Arch. Carlo Bartoli, Arch. Anna Bartoli, Arch. Paolo Bartoli Location: Brianza, Italy Area: 210 sqm Photography: Diana Lapin Quite a...

25 Mercer Townhouse by Fogarty Finger Architecture

The brainchild of developer/architect Michael Kirchman of GDS Development and designed by Fogarty Finger Architects, 25 Mercer’s Townhouse occupies three floors. The project is subdivided into five boutique residences including one townhouse, three full-floor loft apartments, and a duplex penthouse.