Pattern Residence Inspired by Vietnamese Modernism Heritage

Pattern residence in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Project: Pattern Residence
Architects: MM++ Architects
Lead Architects: Mỹ An Phạm Thị, Long Phan Nguyễn Thanh, Michael Charruault
Location: Ho Chi Minh City, Vietnam
Area: 230.0 m2
Project Year 2019
Photo credits: Hiroyuki Oki

Located west of Ho Chi Minh city on a 5m x 15m land, the Pattern Residence by MM++ Architects is an example of the standard south east Asian housing type called “shop-house” or “tube house”. Typically, this typology suffers from lack of natural ventilation and sunlight, also from lack of space resulting in a feeling of confinement.

Pattern Residence in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Inspired by Vietnamese modernism heritage, the design team has experimented with bricks patterns and breeze cement blocks to compose a vibrant facade, yet rational.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The built-in planters with bamboo trees are filtering the direct sunlight and provide enough privacy while large openings extending visually interior spaces to the outdoor.

Pattern Residence in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The breeze blocks are used for both facades and internal walls to allow permanent efficient cross ventilation of the open spaces.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The program includes four bedrooms, with one on the ground floor, making the floor plan very constrained.

staircase, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The staircase occupies a central place in the floor plan to distribute the front and the back of the house proportionally. Its particular design, with the timber drawers, steel anchored steps and concrete solid color parts, makes it a strong focus point in the interior design scheme.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Above, two large skylights, ensure plenty of natural lighting inside the house, up to the ground floor and complete the natural ventilation system.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Each landing is optimized with book shelves units as guardrail, planters with vegetation and working corner, turning the circulation corridors into living spaces.

bedroom, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The ground floor combines kitchen, dining and lounge together in one open space. Kitchen was developed into a L shape and split to optimize the plan and increase the feeling of openness while dining furniture and sofa are “plugged” with the stair to form a unique design and playful experience.

bathroom, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The open bathroom and the circular skylight on the second floor complete the user experience. Its vivid yellow surface catches the sun light all day round to bring a peaceful feeling very relaxing and energizing.

bedroom, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

The roof, accessible, is planted in order to create a thermal buffer layer and cool down the construction.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

In addition to natural light, ventilation, lush vegetation and optimized spaces, the vivid colors applied on many design elements and finishes constitute an answer to the client’s request to get a joyful and playful living space. It was the occasion for the design team to experiment with an unusual color palette and create unique harmonious interiors.

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

staircase, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Pattern House in Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

roof, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

facade, Ho Chi Minh City, Vietnam / MM++ Architects

Must Read

Brodecky House, Melbourne / Atlas Architects

Brodecky House, Melbourne / Atlas Architects

The Brodecky House is the client’s dream home. Our client previously lived in a large 5 bedroom house and was looking to downsize. This is an urban infill project, where the new dwelling was built on the backyard land of her existing home.