Melana Villa, Contemporary Architecture with Traditional Materials

traditional materials - Melana Villa is located in Tyros, Greece

This project was completed by Studio 2Pi Architecture in collaboration with fellow architect Valia Foufa. Melana Villa is located in Tyros, Greece.

The architect’s description: It all started as a simple snapshot; At a very steep site with clear view towards the sea a holiday retreat protects its inhabitants from the sun and the strong winds while soothing the senses under the moonlight. We have placed the building at the only available naturally formed plateau in order to avoid unnecessary groundworks that could spoil the relief.
Simple elements to deal with a difficult and very unstable and steep terrain. The endless sea view and the enormity of the open horizon is overwhelming and therefore no great attempt is needed to frame the views. White render reflects the sun, the stone cladding offers its thermal mass connecting the building with the surroundings and together protect the inhabitants from the weather conditions.

Melana Villa contemporary architecture

The structure of Melana Villa is defined by 3 volumes that are placed along the contour lines. The end product is a result of the division of a rectangular volume into 3 parts while staggering the middle part towards the east. This break is enhanced by the use of various materials and alteration of the design.

Melana Villa is located in Tyros, Greece

The main features of the central volume (where the day activities are hosted) are the cladding with local Arcadian stone – dry stone construction both internally and externally on concrete frame and brick infill -, pitched gabled roof with roof slates and the fireplace on the narrow end framing the view.

project by Studio 2Pi Architecture in collaboration with fellow architect Valia Foufa

The design of Melana Villa has references to the local architecture (where the Tsakonian “Makrinaria” are met) incorporating changes to the form and size of the openings in order to achieve better results on the bioclimatic output and view. Floor to ceiling openings enhance the dual aspect feature without affecting the monolithic quality while the views cross on all sides. The staggering of the western wall from the outline of this volume creates a long and narrow circulation area under a flat parapet roof that connects all three volumes.

Melana House, Tyros, Greece

Two white blocks are set back on either side of the main volume acting as reference to the minimalism and sincerity of our attempted architectural language away from heavy decorative features and overstatements. At the intersection of the three volumes two fair faced concrete beams act as “connectors” subtly underlining the junction of the 3 blocks. Finally, white render reflects the sun, the stone cladding offers its thermal mass connecting the building with the surroundings and together protect the inhabitants from the weather conditions. A configuration revealing the endless view to the horizon and was born out of consideration for the steep relief and the local traditional materials. [Photos by Erieta Attali & Pygmalion Karatzas]

Melana House contemporary architecture with traditional materials

Melana House, by Studio 2Pi Architecture and architect Valia Foufa

Melana Villa

Project by Studio 2Pi Architecture in collaboration with architect Valia Foufa

Melana Villa project was completed by Studio 2Pi Architecture in collaboration with fellow architect Valia Foufa

Melana Villa - traditional materials

Villa in Tyros, Greece

Melana Villa in Tyros

Contemporary architecture - project was completed by Studio 2Pi Architecture in collaboration with architect Valia Foufa

Melana Villa - Studio 2Pi Architecture in collaboration with architect Valia Foufa

House by Studio 2Pi Architecture in collaboration with architect Valia Foufa

House project - Studio 2Pi Architecture and architect Valia Foufa

Melana Villa in Tyros, Greece

contemporary architecture in Tyros

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chic Renovation Creates a Refined Living Space for a Young Family

Behind an elegant Victorian facade in Prahran, this chic renovation creates a refined living space for a young family. Infused with classic Parisian style, the finely detailed kitchen became a hub for the family’s day-to-day activities, with every element configured to maximise functionality.

Old Montreal Loft: spectacular project by ActDesign

Placed in one of the oldest areas of Montreal, known, unsurprisingly, as Old Montreal, this loft was designed by ActDesign in 2014. In London...

Contemporary Minimalist Home for a Young Family

The couple, who used to live in an apartment, commissioned me to renovate their 220 sqm house into a contemporary minimalist bright space for their family.

Abramson Residence in Minneapolis / Strand Design

Utilizing the modest footprint of the existing foundation, the Abramson Residence was designed in a way to maximize its tight parameters while still creating open spaces, a dynamic feel, and an unrestricted floor plan.

UPHouse in Madrid – a Recycled House into Another House

UPHouse is the tail of a simple operation: the introduction of a space of intimate scale into another space, which, being domestic, is exposed and social. The project indeed adds 50% more area to the apartment by installing a light steel structure and a staircase that allows access to the new upper floor.

Cliff House: Contemporary Luxury Delivers Captivating Views

Cliff house is a private residence designed by Michael Hsu Office of Architecture. The house offers a captivating view of Lake Austin. Project description: The...