Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes

Architects: Arch11
Project: Modern Boulder House
Location: Boulder, Colorado, United States
Photography: Astula

Clients brief: “They wanted a home as modern as their racing bikes,” says Arch11 principal EJ Meade of the 30-something clients. “That’s exactly what John and Beth told me at our first meeting. And then they had all of these other bike-related needs like a specific room to store them in, a ramp they could ride right down into the basement directly from the outside, a room to store all their PowerBars and gear in…. It was one of the most interesting programs I’ve even been given.”

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 1

Design strategy: This modern Boulder house designed by Arch11 is a place where the domestic life of a young family weaves with the values of two professional athletes and the outdoors. Where this distinction may separate those roles, lines in this structure seeks to bind and integrate. Anchored on a downtown corner site, this Boulder home has an all glass living room and Site-cast, board-formed concrete walls. The latter both moors the building to its site and provides thermal mass to control temperature swings.

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 2

The Boulder house is organized around crossing dihedral lines–one phenomenal and one tectonic—that shear the interior volumes. Orientation on the east west axis allows solar exposure to the south. We took advantage of the passive gain by opening the south and limiting fenestration on the north sides. The house performs 30% better than the IEC (international energy code) standard.

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 3

This was the first house that Arch11 designed under Boulder’s new compatibility guidelines, which really restrict how much square footage you can have on the lot and how you express that square footage. In order to fit the homeowner’s program on the site, the architects incorporated a large basement that stretches under the house but also has abundant natural daylight. Total square footage is 5,000 sq. ft. -only 2,900 sq. ft. above ground.

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 4

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 5

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 6

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 7

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 12

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 9

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 10

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 11

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

FJC Apartment by Pascali Semerdjian Architects

Living in Rio de Janeiro, this family needed a home to stay only a few days a week in the city of Sao Paulo. Therefore, simple technical and conception solutions were the guide for the design of FJC apartment.

Low-Impact Holiday Home Surrounded by Nature in the Middle of Nowhere

The Aculco project is a low-impact holiday home surrounded by nature in the middle of nowhere. It is the ideal place to get some rest from modern living in a natural environment, that has some impressive cliffs close by.

Chestnut Residences / Edmonds + Lee Architects

For this four-story multifamily condominium building, Edmonds + Lee related the massing of the three-unit structure to the neighborhood’s existing context, but contrasted the neighboring facades with the use of contemporary details and a subtle play on plane and volume, all through the careful deployment of a crisply detailed glass box gently nudged into the street.

Architectural facade which offers an attractive look : Forest House

Primus Arkitekter has designed Forest House, a family home located in Asserbo, Denmark. Description by Primus Arkitekter: The client wanted a spacious house with room...

Harrison Avenue apartment with a colorful panelized felt wall

This apartment in Boston’s South End was transformed for a family of four with two dogs. The Harrison Avenue apartment was designed by Boston-based over, under...

K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center by GFD

Adjacent to Suzhou Canal which has inherited the cultural context of the South of the Yangtze River for thousands of years, the project features elegant and humanistic aesthetics