Shear House: Single Family House in Korea / stpmj

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (1)

Shear House is a residential project recently completed by stpmj, a design and architecture studio based in New York and Seoul.

Project description: Shear House, a single family house in Korea, seeks how a simple treatment in pitched roof typology improves environmental qualities and influences to program organization. The volume of gable on the West end changes its placement along with body of the house. It projects out toward South at the East end, while maintaining its triangular shape. The sheared volume is continuously pulled out to South responding to sun orientation. It creates a deep eave in South and a terrace in North. The eave blocks direct sunlight in summer and allow natural lighting in winter. Openings at terrace in the second level increase natural ventilation throughout the whole house. In addition double skin-facade controls heat and humidity thus the house reduces 20% of heat gain and loss in summer and winter.

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (10)

The house has two different ends, a typical gable end and a sliced & shifted one in a monolithic structure and material. Shear House adds a new scene on the existing landscape. At the entrance of the town people face a typical gable wall. As they walk to the house, they slowly recognize changes of eave and shadow and finally realize the sheared face at the entrance of the house.

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (12)

Two bed rooms, bathroom, library, stair and kitchen are placed in North half of the house. South half, a double height space, is a long and sculptured living room, which has generous multi-purpose space for client to invite many people in special occasions.

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (11)

The living room that goes through East to West, provides dynamic spatial qualities and light filtration in its depth and height with various visual connections. Unlikely simple and static exterior, interior spaces provide playful experiences on changing geometries. Through rooms re rectangular in plan, laid out on grid, walls are triangular, parallelogram, and trapezoid in elevation due to its intersection with the shifted roof volume.

Architects: stpmj
Project: Shear House
Location: Kyung Buk, Yecheo, Korea
Dimension / Area: 25’x45’x20′ / 1,200 sf
Structural Engineering: Duhang Engineering
Construction: ON Group + stpmj
Completed Year: 2016 / Apr.
Photograph: Song Yusub

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (3)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (7)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (15)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (14)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (5)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (9)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (13)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (16)

Shear House - Single Family House in Korea stpmj (6)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

Garden Void House by Alva Roy Architects

Designed by Alva Roy Architects, Garden Void House is a single family two-story house, including five bedrooms, basement home office, living/dining and kitchen/family room...

Piso Pereiv Apartment in Barcelona / MIEL Arquitectos

The Piso Pereiv apartment was reformed with the idea of using it as a tourist apartment for short but vibrant stays. The project was designed...

Vinegar Hill Apartment Features Modern Clean Detailing and Natural Materials

New York based studio General Assembly developed a total renovation project for an apartment in the Vinegar Hill neighbourhood. After trying and failing to find an apartment with character, the owners of this space opted to combine two fairly lifeless new development apartments and renovate to perfectly suit their style.

JR Apartment / Nicolas Schuybroek Architects

Architects: Nicolas Schuybroek Architects Project: JR Apartment Location: Paris, France Photography: Stephan Julliard Located in the 6th arrondissement in Paris, on a busy street near Montparnasse, JR apartment...

Maine Coast Summer House / Hamilton Snowber Architects

On a site that slopes gently down to Penobscot Bay, a Washington couple with four grown children sought to develop a house that would...