Residential ArchitectureHousesSkin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects

Skin Box House is a family home located in Windsor, Victoria, extended and renovated by Mcmahon and Nerlich Architects.

Project description: The experience of being inside skin-box house is defined by three things; The diaphanous translucent wall cladding which encloses the first floor and filters light through these spaces, the stunning renovated ground floor interior envelope of timber lined ceiling / wall in the ground floor living area, and harmony.

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 1

The client was aspirational and knowledgeable about design from the outset, demanding a modern interior that would suit his needs for corporate entertaining – yet with a desire to provide a cool and beautiful environment to encourage his teenage children to stay over and hang out with their friends.

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 2

The design responds with a parti of inverted ground floor (timber-lined ceiling), diaphanous first floor cantilevered over, and a slender courtyard space mediating between the two, absolutely maximising the impact of the living zone, creating the feel of one larger space and filtering light through the translucent wall above.

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 3

From the main entry, the living room is glimpsed beyond a vertical splice of stair, oak steps and sheer white walls, as the house steps up the site to the rear. The ceiling reveals itself as a horizontal overhead plan and is stunning, turning down at the far end of the room and masquerading as kitchen cupboards, concealing a walk-in pantry. Together with luminous bronze panels these define the dramatic working space of the kitchen. A new first floor addition cantilevers above the open plan renovated living zone with filtered light casting patterned shadows on its diaphanous skin.

Architects: Mcmahon and Nerlich Architects
Project: Skin Box House
Location: Windsor, Victoria, Australia
Site Area: 240 sqm
Photography: SuperK

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 4

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 5

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 6

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 7

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 9

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 8

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 11

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 12

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 13

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 14

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 16

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 16

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Think Health Naturopathy by BOX Arquitectos

Think Health by BOX arquitectos is a therapy and nutritional guidance space, under a concept of naturist approach focused on the public that seeks their well-being.

Envy Residence by Jaime Salvá

The house is inspired by the characteristic style of the architect Jaime Salvá, from Jaime Architecture & Interior Design, firm due to its horizontal structure and its architectural immersion in the natural landscape.

Single-Storey Bungalow for a Family of Five – The Lake House

Project: VOJ—The Lake House / Single-storey bungalow Completion: 2016 Area: 65 sqm Location: Vojka nad Dunajom, Slovakia Studio: JRKVC Architects: Peter Jurkovič Photographs: Peter Jurkovič During the design process of the lake...

Reena Sotropa In House Design Group

In the early months of 2019, our principal designer, Reena Sotropa, purchased a two-storey apartment building in an inner-city Calgary neighborhood to pursue her career-long goal of owning her own studio.

Morrison House by Chris Elliott Architects

A protected and private timber box sits on top of a glass box in this renovation of a Sydney semi. Small, dark, rear rooms were demolished to make way for a large, airy, light space containing living, dining, and kitchen.

Recommended Stories