Northcote Mohawk House by Statkus Architecture

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (1)

A contemporary take on the Californian Bungalow, this is a new 3 bedroom home on a decent sized Northcote block. Northcote Mohawk House was designed by Statkus Architecture and was first place winner of the 2015 Architeam People’s Choice Award.

The owners made contact in 2013 asking for us to design and procure a residential extension and renovation to a dilapidated Californian Bungalow in Northcote that had lost its original charm through a life of rough-and-ready renovations comprising cheap-and-nasty aluminium framed windows, aluminium external cladding, and a ‘re-stump’ utilising an old tractor tyre supporting some of the bearers.
Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (8)Happily, we took on the project and after initially looking at concept design responses incorporating a renovation & extension, it became apparent that a new house would be as cost effective as a renovation & extension, given the extent of the repairs and maintenance required to the existing house. This also enabled siting of the house to be rethought, such as to reduce the street setback and to locate the front entry to the side, rather than the front of the house.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (2)Each morning, many people travel past in cars, busses, trucks, bikes and on foot on the way to work and school, the cycle being repeated in reverse each afternoon & evening. We were interested in how a new building on this site could be experienced by these passers-by and also how the house could potentially offer differing visual experiences depending on the direction of travel. This led to an interest in how perspective could be utilized to give the appearance of a larger, more flamboyant building from one direction resulting in an exaggerated perspective and when viewed from the opposite direction, how a flattened perspective could result in an apparently more subdued building form.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (3)The front fence, constructed with standard off-the-shelf “Windsor” pickets undulates in elevation and plan resulting in cut-ins to allow pedestrians some passing room on a busy narrow footpath, contributing in a small way back to the street. Perpendicular pickets result in a visually solid fence when viewed from an obtuse angle and an open fence when viewed from directly in front.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (5)The house itself is a 3 bedroom family house with passive programs grouped and located at the front with active programs located at the rear with visual and physical access to a large rear yard. Walls & roofs are constructed in timber and steel on an insulated, hydronically heated, polished concrete floor slab with new thermally and acoustically insulated walls and ceilings. Building materials are economical and robust, to achieve a cost effective, low maintenance home with curved wall forms at the front and rear along with painted variation to the external cladding.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (12)A substantially sized north facing roof deck located at the northern, front of the house, offers sunny 360 degree views including those of All Nations Park across the road, previously a tip and prior to that a brickworks and quarry.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (11)At 150m2 excluding the roof deck, this is not a large house and high ceilings contribute to volumetric interiors. All window are double glazed; electrically operated high level windows over the living/dining/kitchen areas provide all day northerly lights, glimpses of an existing palm tree and allows the house to passively cool at night being located at the highest section of the ceiling.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (9)We are grateful to the owners for their trust and commitment to the project and also the builder’s skill and attention to detail.

Architects: Statkus Architecture
Project: Northcote Mohawk House
Project Team: Ben Statkus, Vern Chan, Minnie Statkus
Location: Northcote, Victoria, Australia
Photographs: Matthew Mallett

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (7)

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (4)

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (6)

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture (10)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rebuilding of a Detached House in Kiekrz, Poland / Atelier Starzak Strebicki

The rebuilding of a detached house in Kiekrz was aimed to connect separated rooms into one multifunctional open space. All of the rooms located on the ground floor were parted by too many walls and in result they were quite dark and nonfunctional.

Mini I Sphinx Sofa – Design and Math / Ahylo Studio

Mini I Sphinx is a particular "sofa". I have used quotes because the design made by Ahylo Studio falls into the geometry of an architectural piece and very little into the geometry of a simple sofa.

Interlock House by Matt Fajkus Architecture

Located on a small triangular lot near Bull Creek in Austin, this house addition was required to comply with complex ordinance regulations which drastically constrain the possibility to add area to an 800 square-foot house originally built in the 1950’s.

Elysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

The Elysium House project involved alterations within the envelope of a Grand Victorian Terrace in inner city Sydney, Australia. Internal re-working at garden level requiring excavation under the existing footprint and the creation of a 2 storey volume that extends the living space, connecting multiple levels of the house to the garden.

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

Great Like Studio Designed a Three Storey Residence Like a Peaceful Urban Retreat

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat, purposefully tailored to nurture and enhance a close communal family life and their enjoyment of the outdoors.