Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (1)

This traditional apartment in Mexico City has been adapted to the modern lifestyle of a young owner.  The project was designed and completed by Arqmov Workshop.

Description by Arqmov: The refurbishment of the Hegel Street apartment in Polanco, Mexico City, started with the idea that interior design should faithfully reflect the user’s lifestyle. In this way, an elderly lady’s apartment was adapted to suit the requirements of its heir — a young, single graphic designer, the client of this project.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (13)

The removal of old carpets, wall finishes, and drop ceilings uncovered perfectly polished concrete floors, which were sealed and left exposed in the common areas. Similarly, the exposure of the existing waffle slab added 30 cm to the height of the rooms, plus the depth of the coffers themselves. This slab was prepared so as to remain exposed, and the new electrical wiring was left visible on the underside of the concrete grid.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (2)

Efficient redistribution of the space through carefully planned design turned a traditional apartment into a functional studio/living space. Old service areas were converted into new bathrooms, a breakfast nook, and storage space. A polycarbonate-roofed conservatory was built in what it had been an unused, dusty room prior to the refurbishment. An extra bedroom and an open kitchen complete the program.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (12)

The recycling of construction materials was of paramount importance for this project, and several different strategies were developed to effect this. Discarded materials were collected from demolition sites; for instance, wooden floorboards were selected from an old building in the Colonia Condesa, painted with different colors and used to dress columns whose condition required a new finish.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (8)

For the wooden floors of the main bedroom, three batches of planks of different widths were purchased at auction, which were cut to make a tongue and groove floor of our own design. It is a premium quality wood that creates a contrast with the raw finishes of the slab and the block walls and also matches a separate piece of wooden furniture.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (6)

Visual contrasts were intrinsic to the concept and helped to combine modern, colorful elements. For instance, synthetic materials such as aubergine-purple polyester for the kitchen cabinetry sit alongside the raw materials used in the breakfast bench (a recycled timber beam) and the metallic tube in the style of a bus stop which forms the seating.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (3)

The proposal for the breakfast nook was an enclosure of grey blockwork — a stark contrast with the colorful mural. The table design uses a steel base with a tabletop made from planks recycled from construction props.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (4)

The kitchen and bathrooms have been fitted with proprietary products: Veracruz marble, Thassos stone, Byzantine glass and granite and polyester finishes. The lighting designs utilized Quasar luminaries (from Prisma). Metal wall lamps were custom made for the breakfast area and fitted with Bulbrite bulbs. These particular details, plus the possibility of dimming the light in each room, create a variety of space types.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (5)
The project succeeds in finding a solution to the client’s brief: “I want a place where I can live and enjoy my lifestyle, a space that can revert to a conventional apartment should I ever want to sell it.”

Architects: Arqmov Workshop
Location: Mexico City, Mexico
Photography: Rafael Gamo

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (10)

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (11)

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (7)

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer (9)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

LEED Platinum House Designed by Fleetwood Fernandez Architects in Santa Monica

The design of this 5,600 square foot single family home in Santa Monica was rooted in a keen awareness of site and landscape and a dedication to sustainable architecture. Designed as a linear sequence, the house unfolds as a series of spaces that are completely open to the landscape.

Apartment Remodeling and Renovation in the Eixample, Valencia

When we start working on an apartment remodeling project, the first thing we consider are the client’s needs. These are always the starting point of all our projects. In this case the main concerns of our clients were related to regaining the original character of the apartment since ...

Varenna Kitchens, Bright and Spacious Kitchens with Modern Design by Poliform

Varenna kitchens series made by Italian company Poliform provides a natural aesthetic through a modern design. Characteristic to these kitchen models are the generous surfaces compared to the volumes that oscillate, sometimes being reduced to the bare necessity.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

This plywood-lined loft extension housing a child’s bedroom is conceived of as a ‘Treehouse’ - a perfect hideaway in which to rest and play, atop this north London family home.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

Desai Chia Architecture designed this loft for a photographer who was seeking a serene live-work environment. The 5,000 square foot industrial space was fully renovated to include a library/reception area, living and dining areas, a kitchen, a photo studio, two bedrooms, two bathrooms, a powder room, and ample storage space.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light

Nestled in the privacy of a hemlock forest, Fahouse presents an amazing building that seems to emerge from a children's story. Exploiting the contrasts...