Arqmov Workshop Renovated SFA House for a Young Family with Three Children

Arqmov Workshop Renovated SFA house

Architects: Arquitectura en Movimiento Workshop
Project: SFA house
Built Area: 950 sqm
Location: Torreón Coahuila, Mexico
Photography: Rafael Gamo

The SFA house is a refurbishment project that is faithful to the client’s specific requirements. Arqmov Workshop initially suggested a brand new project, given the previous (quite unfortunate) refurbishment work on the property. However, the nostalgia of its owner led the firm to reconsider adapting his childhood home to suit his new family – with a wife and three children.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 1

Given more than 30 years since the construction of the house, the decision was made to strip its original structure bare, to use the house’s spatial potential and to take advantage of its location opposite to a golf course. The dividing floor of the residence was demolished to create a large double height volume with large windows to the rear and interior facade to the garden and the swimming pool. Due to the importance placed on light intake in this project, a void was opened on the wall supporting the stairs towards the bar area through which a shaft of light pierces the space.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 2

The entertainment area of the scheme – a lounge with a fireplace and large walls with beige stone slab veneers, ring-shaped pendant lamps by Henge and a red-coloured carpet – is crowned by a bar area framed by wooden panels and with wooden floors. In contrast, the dining room is a small room on a more compact – rather cosy – scale, that can be seen as a recess in which to display art pieces and a designer sideboard with a Pietra Serena stone top. Wooden panels on the wall serve to conceal the doors to the kitchen and toilet.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 3

The family room is also double height and is framed by custom-made concertina-like wooden panels that create a presence in the space towards the entrance, the transition to the garden and the rest of the entertaining areas. Once again there are wood, light fittings and upholstery in warm shades.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 4

The private areas comprise three bedrooms, one for each child, fitted out to the personal taste and preferred colours of each. Wood features throughout the project. The original master bedroom gains another 150sqm and includes a sleeping area, work desk, reading corner, a seating area and a coffee table. The use of walnut joinery and natural stone is complemented by upholstery in neutral shades. Perimetral and ceiling light are kept separate. The main bathroom and dressing room feature large areas of Italian arabescato marble. The distribution allows for two symmetrical bathrooms opposite each other, joined by a steam shower, and two identical dressing tables.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 5

The main facade was also redesigned. The different volumes were integrated through lines which continue from one volume to the other. The integration of squared arches, large openings and feature panels create a bold connection between the old and new houses, including the garden boasting a large eating area by an open grill with a fire pit and the swimming pool.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 6

Furnishings, light fittings and art selection were personalised according to each space and, when applicable, each user.

Arqmov Workshop Renovated SFA house 7

Arqmov Workshop Renovated SFA house 8

Arqmov Workshop Renovated SFA house 9

Arqmov Workshop Renovated SFA house 10

Arqmov Workshop Renovated SFA house 11

Arqmov Workshop Renovated SFA house 12

Arqmov Workshop Renovated SFA house 13

Arqmov Workshop Renovated SFA house 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lost Villa Boutique Hotel in Zhongwei, Ningxia by DAS Lab

The Lost Villa Boutique Hotel is located at the bank of the River. We do not want an ambitious landmark, instead, we want to create buildings that involves into the nature and become invisible, balancing architecture and nature with humbleness and veneration.

Donovan House by Replinger Hossner Osolin Architects

With commanding views of islands, mountains and sea, the Donovan house is conceived as an open volume of living space set atop a stack of sleeping and secondary spaces. Free from the ground, dynamic wing-like wall planes open towards views and light, while embracing interior spaces and providing privacy from street and neighbors.

Complete Redesign of a Dilapidated 1950s Split-Level Home in Dallas

Located on a heavily-wooded property minutes from downtown Dallas, this project was a complete redesign of a dilapidated 1950s split-level home. The complete transformation of this 3,500 s.f. residence echoes its mid-century roots by maintaining the low, sweeping proportions and open expanses that engage the landscape and allow the natural spaces to define the architecture.