PhotographerBruce Damonte PhotographyTrollhus House: Alpine Chalet in Norden, California

Trollhus House: Alpine Chalet in Norden, California

Trollhus - Alpine Chalet in Norden, California (1)

Project: Trollhus House, Alpine Chalet
Architect: Mork-Ulnes Architects
Team: Greg Ladigin, Anatoly Starr, Lexie Mork Ulnes, Casper Mork Ulnes, Kyle Anderson
Location: Norden, California, USA
Photography: Bruce Damonte

Designed by Mork-Ulnes Architects, Trollhus House is a 3,300-square-foot single-family residence in Norden, California driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800 foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living. The essential diagram is straightforward: take the alpine chalet building type and lift it onto a concrete plinth to protect it from the snow. Located at an elevation of 6,800 feet, the building needs to withstand extreme snowfall that can exceed 800 inches. The residence’s positioning on-site, however, is more nuanced. Influenced by prevailing wind-drift direction and other climatic factors, the orientation shields the building from the street and directs views to a private stream and forest beyond.

Trollhus - Alpine Chalet in Norden, California (2)

Living spaces are arranged along the open, south-facing facade to maximize solar exposure. The shaded northern face contains utility rooms where small punched windows draw in indirect northern light but minimize heat loss. Tar-treated wood siding recedes among the tree trunks of this wooded site, and at dusk the interior finished with minimally treated fir glows warm through the windows.

Trollhus - Alpine Chalet in Norden, California (3)

Alpine Chalet in Norden, California (4)

dining room, Alpine Chalet in Norden, California (5)

Trollhus - Alpine Chalet in Norden, California (6)

Trollhus - Alpine Chalet in Norden, California (7)

Alpine Chalet in Norden, California (8)

Alpine Chalet in Norden, California (9)

Thank you for reading this article!

The New Auerbach Halevy Architects Office

After many years of operating from their previous studio in Tel-Aviv Port, Auerbach-Halevy relocated to their new 600sqm pent-house offices at an industrial park in Lod.

Modern Scandinavian Style Flat for a Young Couple

They came to our studio with their vision of the apartment. Martyna in love with the Scandinavian style wanted a flat in white and gray, while Mateusz wanted more modern but warm. We decided to try to combine their requirements in one project.

Windsor Place Townhouse by Jane Kim Design

Sunlight floods this Windsor Place Townhouse following a full gut renovation. After removing the interior walls on the ground floor, the open living and kitchen areas share a floor-through view from the entrance to the expansive rear yard and deck.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

The construction of this modern Brazilian retreat in two levels was adjusted to the slope and ‘rest’ on it. The rooms open or separated thought to be side by side, in a continuous way, horizontally, which creates some separation while maintaining a sense of openness, following the needs of the family or other requirements.

Beats By Dre Headquarters / Bestor Architecture

Bestor Architecture designed the Beats By Dre Headquarters located in Culver City, California. Beats, formerly focused on electronics, was established in 2006 and has grown rapidly to include music streaming services and lifestyle fashion.

Related Articles