Veranda on a Roof / Studio Course

- Advertisement -

Veranda on a Roof

Located on the roof of a 12 storey building of a duplex apartment, this space was conceptualized as a ‘Veranda’. (Hindi meaning: A transitional space between public and private area or, between a house and a street). A concept, which conjures up an image of a welcoming social space meant for all.

Traditionally, verandas have always been an integral part of our homes. However, in recent years, to a certain degree forgotten and disappeared. A veranda was always an element, central to making our houses into homes, an accidental space for long conversations, a place for one to relax and unwind. “There’s a special feeling you get on a veranda that you just can’t get anywhere else.” – Haruki Murakami.

Veranda on a Roof 1

But, the ‘Veranda on the Roof’ is no accidental space. It is a space designed keeping in mind the family and their clear understanding of a special place they wanted to add to their home. A space crafted out from their lifestyle which revolves around books, food and plants. Hence, this ‘Veranda on the Roof’ houses a library and a pantry, which extend into a terrace, or in other words, parts of terrace which are covered to accommodate a reading nook and a pantry.

Veranda on a Roof 2

The design intends a play on the senses as one approaches the place through a wooden staircase from the living room below. The existing walls of the staircase were broken down and roof was created to open up the space and get better connection. This enabled us to make the Veranda into an extension to the main house below while allowing the two levels to engage in a dialogue.

Veranda on a Roof 3

Bold earthy undertones of the cement textured walls and Teak wood furniture are used to set the tone of this space. The roof library overlooks the terrace garden through a wooden glass paneled façade, which gives a notion of an enclosure that can open up completely, blurring the boundaries of the inside from the outside. This uniformity of space is also accentuated by the use of natural materials like cement plaster, teak wood, granite stone and brass metal which span inside as well as outside. The hand movement imprints on the cement plaster constantly give a sense of tactility of the process that has undergone to make its architecture.

Veranda on a Roof 4

The low-on-clutter, minimal furniture allows for easy movement. The library unit is designed to be understated in its form so as to consciously reduce its visual impact. A metal staircase hung from stainless steel wires on one end and anchored to a wooden beam on the other leads to a store room above. Here, the treads are designed in a way, so as to perfectly align with the shelves of the library unit. Similarly, a lot of elements such as the door handle, door stopper, tower bolts, drawer handles are custom designed to follow this language with the notion to fade away.

Veranda on a Roof 5

The fully equipped pantry on the terrace continues to have the same language where the thrilling idea of cooking outdoors is explored. Walking on the gravel produces a sound which triggers the memory of being in the outdoors. The gravel floor is used in parts across the terrace to heighten this tangibility. A reading nook, which sits along the water fall and a lotus pond within it, is a tranquil setting to indulge into a piece of literature with the garden partly screening it.

Veranda on a Roof 6

The veranda on the roof can not only overlook the exotic view of a race course but also be able to create a world within its own, where one can immerse and indulge in the pleasures of one’s seeking. Veranda on the Roof turns as a refuge, where the shifting contexts have created new meanings.

Veranda on a Roof 7

Product Description: The principal material used largely for floor and walls is cement plaster also known, by its process as ‘Ghotai’ (Hindi meaning: constant movement of hand) used in traditional Indian houses. It is an extensive process of laying cement in layers with hand by the method of constant straightening and curing it with water. This material and natural process give warmth and earthy tone to the space designed and intended to turn as a refuge from its immediate environment. The hand movement imprints on the plaster along with the Teak wood carpentry, constantly give a sense of tactility of the process that has undergone to make its architecture.

Architects: Studio Course
Location: Maharashtra, India
Architect in Charge: Kalpak Shah
Area: 50.0 m2
Project Year 2017
Photography: Hemant Patil

Veranda on a Roof 8

Veranda on a Roof 9

Veranda on a Roof 10

Veranda on a Roof 11

Veranda on a Roof 12

Veranda on a Roof 13

Veranda on a Roof 14

Veranda on a Roof 15

Veranda on a Roof 17

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Growth: origami-pot that grows with the plant

Ayaskan Studio has designed an original origami-pot that adapts to plant growth. Studio Ayaskan was formed by Bike and Begum Ayaskan, a twin designer duo...

Old Barn Renovated and Converted into a Three-Bedroom Retreat

Canyon Barn is a renovation project completed by Seattle-based MW Works. Description by MW Works: Located in the eastern foothills of the cascades, this renovation...

Agaligo Studio Have Designed X-Float on the River Kwai Bridge, Thailand

Agaligo Studio Architects have designed X-Float, a series of floating units built on the river Kwai Bridge, in Kanchanaburi, Thailand. Description by Agaligo Studio: Aside...

Efficient, prefab, sustainable and passive – Wood Studio House

Wood Studio House is designed by Dom Arquitectura to accomplish four objectives: efficient, prefab, sustainable and passive. The house has 76 square meters and is...

SoHo Loft in Manhattan, New York City / STUDIOLAV

After meeting the owners of this SoHo loft in Manhattan New York, we got inspired by their diverse background and vibrant personalities and the concept for the interior started quickly forming into a solid idea.

Creative House Designed to Inspire Action and Activity: Sinbin by Skylab Architecture

SINBIN is a creative house balancing both natural and built environments. At it’s core, the space inspires action and activity. It is purpose-built for playing, making, and collaboration of all types.

San Gabriel House by Isaac Peral Arquitectos in Alicante, Spain

The Barrio de San Gabriel is undergoing urban transformations. In this street has been constructed San Gabriel house that bets to promote the life of neighborhood, unlike the new multi-family blocks.

All Arquitectura Redesign a 39 sqm Flat in Warsaw, Poland

The challenge, to redesign a 39 sqm flat in the suburbs of the polish capital (Warsaw), this project as the first of the practice outside México.

OC Apartment in Vancouver / babienko ARCHITECTS

Located adjacent to Stanley Park and English Bay, the design of this 1500 SF condo unit was initiated to highlight the west view ‘corridors’ framed by the existing concrete columns.

510 House / Johnsen Schmaling Architects

The 510 House is a private residence located in a postwar suburb on Milwaukee’s north shore, its volume carefully embedded in the site’s gently...

Valle Vista House / Giulietti Schouten Architects

A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story Valle Vista House house in NW Portland was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized and opened up, and a third level addition for a master suite was added atop.