Residential ArchitectureApartments1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of...

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space

kitchen, dining room, Haeccity Studio

Designer: Haeccity Studio
Project: Condo Renovated for Maximum Efficient Use of Space
Location: Richmond, Canada
Area: 1,800 sf
Year 2017
Photographer: Krista Jahnke
Text by Haeccity Studio

This 1,800 sf condo renovation is about maximizing efficient use of space. Custom built-in solutions include a sliding desk that converts a den into a guest room, and display niches for the client’s personal curio collection. One of the defining built-in features of this project was the flush-faced millwork with cut-out pulls.

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 1

What was the brief?
Multi-generational housing and age-in-place options for evolving families is a widespread challenge in Metro Vancouver. As a new family headquarters, this dwelling had to accommodate the owners various hobbies and collections, as well as provide flexible space for frequent visitors.

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 2

What were the key challenges?
Our clients were looking to downsize from a single-family house in Vancouver to a 1500sf two-level apartment in Richmond, close to transit. They soon realized that along with downsizing, comes new challenges for storage and efficiency.

interiors, Haeccity Studio

What were the solutions?
The projects seek to exploit hidden opportunities to maximize discreet storage, and incorporate flexible spaces. A shoe niche is tucked under the stair, and a sliding desk in the study allows the room to transform into a spare guest room with a gentle push. In the upstairs corridor, space is “borrowed” from the master bedroom, thickening a simple partition to include display and storage cabinets.

home office, Haeccity Studio

Key products used:
A wide range of warm finishes was therefore incorporated into the built-in millwork, giving each space its own personality. Whitewashed white oak for the study, caramelized bamboo in the kitchen, cherry in transition spaces, and figured maple in the master bedroom each elevate the everyday rituals of the users.

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 5

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 6

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 7

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 8

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space 9

Beach House on Stilts: Restful Retreat With Privileged Ocean Views

Project: Beach House on Stilts Location: Collaroy, NSW – Warringah Council, Australia Design Architect: Luigi Rosselli, Edward Birch Project Architect: Edward Birch, Irene Brugueras  (Joinery) Interior Designer: Luigi Rosselli, Edward Birch Builder: Stonewood...

Summer Retreat in Maine: Three Identical Cabins Connected by a Deck

Project: Summer Retreat Project architect: GO Logic - Riley Prat General. contractor: CW Conway and Sons, Vinalhaven, ME House square footage: 890 sq.ft. Beds 2. Balls 2 Mechanical Systems:...

Austin Mid-Century Ranch Gets a Second Chance with a Stunning Rehab

The Austin Mid-Century Ranch is a creative collaboration between renowned Austin design firm Mark Ashby Design and Rick +Cindy Black Architects.

Montecucco Flat by Vanda Designers

The Montecucco flat is located on the outskirts of the city, on the top floor of a building with a privileged exposure. There is no shortage of light and views, and it is from this light, the great ally of every designer, that we started.

Mazzini House – 21st Century Comforts and Old World Charm

Architecture and Design: Studio F Design Project: Mazzini House Location: Monteleone d'Orvieto, Terni, Italy Mazzini House is a vacation home renovated by Chicago-based Studio F Design. Project description:...

Related Articles