Wohnhaus aus Holz: wooden-frame house heated by a geothermal heat pump

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (1)

Wohnhaus aus Holz is a wooden house (Wohnhaus aus Holz = Wood House in English) designed by German studio Kühnlein Architektur. Wohnhaus aus Holz is situated on a high plateau in Upper Palatinate, a part of Bavaria, Germany.

Description by Kühnlein Architektur: Two gabled structures are unified with wooden lamellas: one containing living spaces with cooking-dining area and the other a series of bedrooms, bathrooms and utility room. The combination creates two yards: One becomes the space you pass by as you enter the house from the street, while the other is a terrace oriented towards the wide landscape.

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (7)

The windows to the street side are screened with the lamellae of the timber facade, while the windows to the landscape side have a free view, the facade is untreated larch wood, so it will grey with time. So from afar, the house appears like identical side-by side homes, completely devoid of windows.

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (2)

Inside, the timber continues, with exposed structural framework, oak floors, as well as wooden tables, cabinets and effects. The wooden interior is complemented with copper fittings like lighting, switches, handles and faucets. Custom made sockets and lamps were designed to tie the look together. The effect brings a comfortable living atmosphere inside.

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (8)

The electrical installation consists of copper pipes installed in front of the massive timber walls, so it was not necessary to perforate the walls. All the installations were designed by Kühnlein Architektur, including the lamps, switches and sockets.”

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (12)

An open-plan living space occupies the northern most wing. It includes a wood-burning stove that rotates, as well as dining table created using offcuts from the build. A little cloak-cabin for work clothes connects the garage, which sits at the front of this block.

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (11)

Three bedrooms are contained within the south-facing volume, as well as bathrooms. The master suite is positioned at the far end, offering views out over the landscape. Visit Kühnlein Architektur

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (10)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (14)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (13)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (3)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (15)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (16)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (6)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (5)

Wohnhaus aus Holz wooden-frame house heated by a geothermal heat pump (4)

Grundriss_200

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

San Marino Residence – Indoor-Outdoor Experience within a Tropical Landscape

San Marino Residence, located on an island in Biscayne Bay, is a reinterpretation of the regional post-war Miami Modernist architecture movement. The clients, who own a winery in Santa Barbara, California, requested an indoor-outdoor experience

Kafe Magasinet in Gothenburg / Main Office

Kafe Magasinet was designed by Main Office, a multidisciplinary practice currently developing projects in Sweden and Mexico. Located in Gothenburg, Kafe Magasinet is hosted...

An 1850s Bordeaux Hotel Transformed into a Warm, Welcoming Family Home

In this mansion, an old Bordeaux hotel, the living space is revealed by the encounter between past and present. It is in the interpretation and the articulation of the existing architectural signs that has emerged the project, where each new architecture fragment fits and dances in its context.

Extensive Renovations to Existing 1960’s Vancouver Family House

This family house was designed by Scott Posno Design while maintaining a vintage style like the 60s. Main floor interior walls were removed to create an open concept plan. New features include a huge marble kitchen island and new hanging steel fireplace.