facebook

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (1)

JUMA Architects transformed a typical 1976 bungalow into a contemporary Belgium villa with a pleasant holiday feeling.

Nothing remains of the original layout. The changes start with the entrance door, which has been moved to a different location. The stairs to the basement and the attic were removed and replaced by two stair hatches, freeing up a considerable floor area that previously only served as circulation space. The garage was sacrificed as well. Not only because of the space it occupied, but mainly because it completely blocked the view on the most beautiful part of the garden. The unused attic space above the garage was opened up to the roof; in this way, JUMA created the perfect place to house the kitchen. The massive Vertigo lamp was hung above the central kitchen island, where it comes fully into its own.

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (15)

A new large window section bathes the kitchen in hues of green. The dining room and the lounge with its cosy fireplace were also fitted with large glazed areas to allow plenty of natural light and take full advantage of the view on the new pool. An L-shaped volume containing a covered terrace and the master bedroom was built around the sky-blue swimming pool. Both the bedroom and the adjoining bathroom enjoy that direct view onto the pool that makes this house so special. One experiences a blissful holiday feeling throughout the entire house. The colours and materials were kept light and sober and are accented with occasional black detailing in the window frames, door handles and light fittings. The whole exudes a sense of serenity, creating an atmosphere in which the residents can fully unwind.

Project: Contemporary Belgium Villa – From Bungalow to Mansion
Architect: JUMA Architects – Mathieu Luyens and Julie van De Keere, Gent, Belgium
Photography: Annick Vernimmen

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (5)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (4)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (12)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (3)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (6)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (7)

 

 

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (13)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (14)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (9)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (16)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (18)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (19)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (17)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (11)

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa (10)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Transform the Child’s Room in a Micro Universe

Having a 50 years experience and 3 generations dedicated to planning, projecting and creating valuable furniture, Caroti is a company who succeeds to surprise us with pieces of furniture and decorations dedicated to children.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The Arctic TreeHouse Hotel project started with a concept design made in close cooperation with the client. The inspiration for the accommodation concept — set on a steep natural slope — came from Nordic nature and culture as well as the magical world of SantaPark.

Martina House: Traditional Farmhouse Converted into a Contemporary Home

The house plan harmony is guaranteed by the subdivision of the space into three bands. The most convivial one, facing south, overlooks the fields getting lost in the panorama of the lake. A more technical intermediate band houses the kitchen, the courtesy service and the pantry.

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.