444 Castro Mountain View by AP+I Design

444 Castro Mountain View by AP+I Design

Project: 444 Castro
Architect: AP+I Design
General Contractor: BCCI Builders
Location: Mountain View, California
Project Size: 103,120 sf
Date Completed: October 2018
Photo Credits: John Sutton
Text by AP+I Design

The Swig Company approached us with the unique opportunity to update a downtown landmark, right in our own backyard.

444 Castro Mountain View by AP+I Design

Built in 1970, the building formerly known as Mountain Bay Plaza is easily recognizable as the tallest building in Mountain View. The owner wanted to create a stronger street presence for multiple retail entries, provide new building amenities and upgrade the tenant suites to suit the demands of the modern workplace—all while being respectful to the building tower’s iconic façade. The Swig Company also wanted to reposition the building’s identity to leverage its prime location, renaming it 444 Castro.

444 Castro Mountain View by AP+I Design

In addition to updated storefronts on the plaza level suites, more functional and inviting outdoor spaces give existing tenants more usable common space and was crucial to attracting new tenants. The courtyard had extreme water and structural issues that needed to be addressed. These were resolved and new landscape features, which include a pergola with bar and dining tables, allow tenants to dine, work and hold meetings outdoors.

444 Castro Mountain View by AP+I Design

Updated amenities strike the balance between indoors and outdoors, work and personal life.
We carved out space on the plaza floor for a conference room that tenants can book for large meetings. A fitness room is open for tenants who want to get a workout in during the day and shower rooms are available post-workout and for the tenants who bike to work in the morning.

terrace, patio, AP+I Design

As a nod to the tower’s distinctive windows, we designed custom fencing for the outdoor spaces that mimics their shape.
The renovations which maintain the building’s LEED Gold certification and ENERGY STAR rating, were completed while the property was occupied.

courtyard evening, AP+I Design

courtyard, landscape, AP+I Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

A Historic Victorian Cottage in San Francisco Gets an Inspiring Upgrade

A Historic Victorian Cottage in San Francisco Gets an Inspiring Upgrade

A historic Pelton Cottage survived the 1906 earthquake and fires only to be almost completely destroyed by a fire in 2013. Into this near blank slate we designed a “house within a house”, creating a two story volume and light shelf to bounce southern daylight between levels of the residence.
Agile and Dynamic Offices for FEG by Studio Perspektiv

Agile and Dynamic Offices for FEG by Studio Perspektiv

The emphasis was on maximizing creative potential and creating ideal conditions for supporting the community with reference to the principles of the agile workplace.
Contemporary Family House Influenced by a Mid-Century Style

Contemporary Family House Influenced by a Mid-Century Style

The main footprint of the old house has been respected and the new contemporary family house takes on the memory of its original form while, refining the detail and layout of the spaces.
Architect Luca Compri Combined Wood and Iron to Modernize a 1960s Apartment 3

Architect Luca Compri Combined Wood and Iron to Modernize a 1960s Apartment

The project is a renovation work which has completely changed the distribution and the interior space of a 120 sm apartment built in the 60’s in Varese. The old partition walls and the long corridor have been demolished to give place to three big boxes inside the apartment
Tobin Smith Architect

Lake Austin Scenic Home Features a Spectacular Art Collection

While this 3,500 plus square foot home was designed to be a relaxed family lake house, it also serves as a hub for entertaining friends and hosting events.

More Articles Like This