Longis View House / SOUP Architects

Longis View House / SOUP Architects

Architects: SOUP Architects
Project: Longis View House
Location: Alderney, Channel Islands
Engineer: Babbé McCathie Consulting Engineers
Building Contractor: Tickled Pink
Pool Contractor: Gillingham Pools
Specialist Joinery: Dominic Ash
Photographer: Andy Matthews

The existing dwelling was a collection of poorly constructed extensions built over a 70-year period, no longer fit for purpose. It failed to engage with the spectacular wild landscape of Alderney.

Longis View House / SOUP Architects 1

The brief was to design a new energy efficient, low maintenance house filled with natural light for a couple and their extended family when they visit. To meet strict planning rules, the property could only be 15% larger than the habitable footprint of the existing dwelling. The Longis View house is orientated to maximise the spectacular coastal views to the south of the site whilst retaining the sense of intimacy, set slightly into the hillside to the north.

Longis View House / SOUP Architects 2

The design provides generous living spaces interconnected with the main bedroom located on the eastern side of the house and has a separate study to the western end. Additional bedrooms for family and friends are set within a separate building volume split from the main space by an entrance link corridor.

Longis View House / SOUP Architects 3

The vaulted main living space follows the internal line of the building envelope to create a sense of height and volume, linking directly to an outside terrace to the south via large sliding glass doors. An outdoor swimming pool, sheltered from the harsher elements, is set behind the main building and is accessed directly, once again from the living room via another set of large sliding glass windows.

Longis View House / SOUP Architects 4

SOUP Architects undertook extensive research to understand the limitations of constructing on this remote site. Subsequently, we utilised off site /prefabricated construction within the design of the highly-insulated building envelope and the internal fit out to create a cost effective, modern house in a beautiful remote location.

Longis View House / SOUP Architects 5

Longis View House / SOUP Architects 6

Longis View House / SOUP Architects 7

Longis View House / SOUP Architects 8

Longis View House / SOUP Architects 9

Longis View House / SOUP Architects 10

Longis View House / SOUP Architects 11

Longis View House / SOUP Architects 12

Longis View House / SOUP Architects 13

Longis View House / SOUP Architects 13

Longis View House / SOUP Architects 15

Longis View House / SOUP Architects 16

Longis View House / SOUP Architects 17

Longis View House / SOUP Architects 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bi Silla by Spanish designer Silvia Ceñal Idarreta

Bi Silla collection was designed by Spanish designer Silvia Ceñal Idarreta for Two Six brand. The designer’s presentation: Bi Silla is the stylish and comfortable chair...

Eyrie: authentic immersion in the wild nature

Eyrie is a project that includes two cabins designed by Cheshire Architects to an hour away from Auckland, New Zealand, close to Kaipara harbor. The...

Wikkelhouse is a Special Little House, Made Out of Cardboard

Using cardboard as its main building material, Wikkelhouse is a cutting-edge sustainable house with a beautiful design and exceptional constructive strength. Wikkelhouse is a flexible...

Cheng Brier House / Swatt Miers Architects

The 6,000 square foot Cheng Brier house is located on a dramatic down-sloping hillside in Tiburon, California, with spectacular and unobstructed views of San Francisco, San Francisco Bay and the Golden Gate Bridge to the south.

Edwardian Terrace House in Brunswick Gets an Original Upgrade

Renovating a semi-detached, single fronted Edwardian terrace house always poses a unique set of challenges. The sites are often long and narrow with a shared party wall on one side and an existing house which can be over 100 years old.

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Amsterdam based architect Fokke van Dijk approaches design with a holistic and attentive mindset. As the director of his own practice BuroSAI, he works across a variety of typologies, including bespoke interiors, residential and civic architecture.