Reading Room by George King Architects

Reading Room by George King Architects

Project: Reading Room
Architects: George King Architects
Builder: Chappell & Dix
Structural Engineer: Davies Torres Design
Furniture Consultant: Harris & Harris
Location: The Cotswolds, England
Completed: 2020
Photo Credits: George King Architects

The single room extension is designed as a flexible space that will allow the client to enjoy their tranquil garden setting all year round. Located on the side of Uley Bury, an Iron Age hill fort and scheduled ancient monument, the site also falls within a conservation area and an Area of Outstanding Natural Beauty.

Reading Room by George King Architects

The key design feature of this small extension to a 17th century cottage is its glass walls which can disappear entirely behind three timber bookcases. The bookcases also form the vertical structure of the building, supporting a cantilevered green roof. This design allows the walls of the building to vanish entirely, creating a surreal outdoor living room. The unsupported roof corner allows the space to bleed into the garden, which has been transformed into a series of landscaped terraces, whilst the bookcases frame views across the valley to the hills beyond.

Reading Room by George King Architects

Creating a strong relationship between the old and the new on this sensitive site was a key driver to the design. The new extension is clad in charred timber to reference the original dark stained windows, Victorian iron work and wooden beams of the cottage while the interior finishes are light birch plywood to complement the existing Cotswold stone walls. These walls were in a poor condition having been painted previously and so were restored by stripping off the paint, repointing and repairing where necessary in order to expose the beautiful Cotswold stone and add warmth and texture to the cottage.

Reading Room by George King Architects

The Reading Room project also includes the design of a set of bespoke furniture formed from plywood to match the interior. The modular design adds to the flexibility of the space by allowing the client to reconfigure the arrangement and move the furniture inside or outside depending on the weather.

Reading Room by George King Architects

plan

Reading Room by George King Architects

interiors, George King Architects

garden view, George King Architects

addition, George King Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Yoga Studio and Boutique Hotel Set into in Tropical Landscape of Nosara, Costa Rica 10

Yoga Studio and Boutique Hotel Set into in Tropical Landscape of Nosara, Costa Rica

Studio Saxe has completed a boutique hotel and yoga studio set into in tropical landscape of Nosara, Costa Rica. The project is another in a long line of sustainable buildings from the practice that blend contemporary design with local craftsmanship ...
Environmentally Friendly Country Home 1

Environmentally Friendly Country Home Built on 17th Century Stone Ruins

This environmentally friendly house sits in a protected copse with magnificent views north for more than 50 miles, a situation that would have afforded the occupants a defensive position against aggressors from the North.

Steelform Factory – The Concrete Defines the Industrial Building

The Steelform project consists of expanding the existing factory unit to the west and south, with the construction of a new pavilion and an administrative building.
York Street Residence / Jackson Clements Burrows Architects

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

An existing heritage building is transformed through the introduction of a modern, two-storey addition that playfully re-interprets the distinctive geometry of the original dwelling through a contemporary lens.
Modern Bungalow House in Kuala Lumpur Renovated by Fabian Tan 1

Modern Bungalow House in Kuala Lumpur Renovated by Fabian Tan

Nestled in a high-end enclave at Kuala Lumpur, this bungalow house is an ancestral residence that is home to a young family. Their brief was to modernize the home while preserving its existing layout and form to conserve their familiarity and comfort.

More Articles Like This