Residential ArchitectureHousesA New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

Project: Marfa Suite / A New Detached Addition
Architects: DUST Architects
Team: Cade Hayes – Project Architect; Jesús Robles – Design Architect
Structural Engineer: Dan Ray Alpine Texas
Builder: E&C Construction: Eric Martinez
Compressed Earth Block: Dave Moshel, Tucson
Millwork: Architectural Surfaces llc,
Millwork install: Jimmy Magliozzi, Laszlo Thorsen
Plumber: Trever Warren
Completed Winter 2020
Photo Credits: Casey Dunn

The Marfa Suite is a new detached addition to an existing home in Marfa, Texas. The impetus behind the project was a desire to build a new private primary suite for a couple to seek refuge when family and friends visit. The original home, a one-bedroom adobe structure called the Mud House, was designed by Rael San Fratello. The new expansion would allow others to stay in the main house for extended periods.

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

The owners requested a low-maintenance, earthen structure that would complement and preserve the original home’s character but not detract from it. In response, the primary building materials are compressed earth block, concrete, and glass.

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

The suite was conceived as a loungy art studio and refuge for the owners – a space to invite friends to enjoy the expansive West Texas sky and watch the ever-changing light wash over the vast landscape and haystack mountains to the east. With the onset of Covid and lockdowns, the owners decided to change up their life plans, packed up their belongings in Tennessee, and move full time to Marfa, where the new addition took on an increased importance in their lives. The suite became a calm respite and a place to work remotely, full time.

living room, DUST Architects

living room, DUST Architects

The suite’s design as a single 36′ square plan with 16′ high walls is inspired by the landscape and natural light of the high desert of far west Texas. It takes cues from the local vernacular of adobe homes in Marfa, some of the work of Donald Judd, and the poetic pragmatism that historic buildings possess in the area. As well as responding to some critical aspects of the property’s offerings, the siting preserves the viewsheds and established desert garden from the main house toward the expansive valley and mountain ranges to the east.

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

A small vestibule acts as a place to kick off one’s shoes and provides a private entry from the main house. While small, this transition space provides sacred darkness and shadows to instill a sense of calm and transition upon entry. The living and work lounge receives early morning light and offers a place for the owners to view the reverse sunset as it opens to the east. The bedroom opens toward the south Sotol and vegetable garden. It offers a framed view of the cacti and mesquite garden toward the west with a plastered wall of the original home as a backdrop that receives light and shadow throughout the day. All interior walls are made from compressed earth blocks as well.

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

The bathroom feels open and gracious yet offers privacy and water isolation where needed. The bathroom opens to the east into a private outdoor showering garden which extends and connects to the vegetable garden outside of the tub area to the south.

bedroom, DUST Architects

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

bedroom, DUST Architects

bedroom, DUST Architects

outdoor shower, Marfa, Texas, DUST Architects

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

How To Build A Display Cabinet

Whether you’re about to celebrate Christmas, Hanukkah, or any other religious holiday this winter, it’s likely you’re about to end up with a whole...

Crisp House – Modest Cottage Transformed into a Light-Filled Home

The original cottage has been transformed into a modern beach house with a sophisticated interplay of natural materials and considered volumetric arrangement. A rectilinear timber form now sits atop the original brick veneer podium keeping much of the existing dwelling intact.

Quintana 4598 in Buenos Aires by iR Arquitectura

Quintana 4598, at the corner of Arias street, is a building of 12 functional units designed by iR Arquitectura. The structure is modular, easily...

Brooklyn Townhouse by Murphy Burnham Buttrick Architects

A commodious 19th century Brooklyn townhouse, located in an historic district, was renovated and expanded to create contemporary, luminous interiors filled with spaces and design elements that reflect the interests of its young family.

Paris apartment: magnific artistic vision by Ando Studio

Established in 2011 by the architect Aziza Oren, together with interior designers Anna Epstein and Ety Azougy, the Ando Studio Agency proves, by this...

Related Articles