Residential ArchitectureHousesAnaz House, Santander / Garciagerman Arquitectos

Anaz House, Santander / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Project: Anaz House
Architects: Garciagerman Arquitectos
Team: Jacobo García-Germán, Raquel Díaz de la Campa, Miguel López, Marta Roldán, Lidia de Lucas, Rocío Mazón, Paloma Mayor
Constructor: Fernandez Rosillo y Cia S.L.
Consultants: José Enrique Cacicedo
Location: Anaz, Santander, Spain
Year: 2019
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Text by Garciagerman Arquitectos

The Anaz house lies adjacent to the plane-tree covered path, and can be understood as another pavilion along the way to the palace’s entrance sequence.
The Project is located in a rural enclave close to the village of San Vitores, a few kilometres away from the Atlantic Coast, and in the former grounds of the Torreánaz Palace. Once a grand property surrounded by a small settlement, the Torreanaz Palace lies at the end of a long plane-tree covered path leading to its gateway. Both the gateway and one of the palace’s stables, a detached pavilion, were designed by Spanish Regionalist architect Leonardo Rucabado in the late XIX century. The whole area constitutes a Protected Landscape, with listed historic constructions coexisting with traditional grazing activities.

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

The Anaz house lies adjacent to the plane-tree covered path, and can be understood as another pavilion along the way to the palace’s entrance sequence. As such pavilion, its typological and organizational layout is straightforward, and comes from a direct interpretation and miniaturization of those in the rural “casonas” or local country homes: a regular and compact gabled volume, slightly elevated from the slope and surface runoff, sun-oriented and whose proportions have been outlined to optimise cross-ventilation, without ignoring the need for certain bay depth in this oceanic climate. This volume is accompanied by a porticoed open sub-pavilion, dedicated to breakfast, dining and entertaining in good weather.

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Colours, textures and materials balance traditional and industrial techniques, with exposed sanded-concrete bands giving way to artisanal white mortar surfaces. Roofs and the house’s West façade are finished in black zinc cladding, a solution which, besides offering a fine water-proofing, recalls nearby early XX century “indiano” houses.

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Punctuated only by the entrance porch, the West façade is kept completely opaque as a protection towards prevailing westerly storms in autumn and winter, when rains hits almost horizontally for days on end. Meanwhile the North and South façades have a regular pattern of generous-sized openings, with jambs and lintels in local sandstone emphasizing the depth of walls. A single skylight above the double-height vestibule, which curls around a hanging metal staircase, introduces a cold and blue northern light inside the Anaz house.

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

staircase / Garciagerman Arquitectos

interior design / Garciagerman Arquitectos

living room / Garciagerman Arquitectos

dining room / Garciagerman Arquitectos

kitchen / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

residential / Garciagerman Arquitectos

Anaz House / Garciagerman Arquitectos

38 sqm Apartment Renovated in Sao Paulo, Brazil

The project is a renovation for a 38 sqm apartment in a newly built building in Sao Paulo, Brazil. Because it was a limited space, the tall furniture had to be concentrated. It was decided to join all the items that could generate visual barriers in blocks and lean them against the few walls of the single dormitory apartment

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations

Two existing homes on one lot became the ideal canvas for bringing together multiple generations and tastes to create a serene family compound. We transformed the larger home at the rear of the property to fit Ogawa Fisher Architects Principal Lynn Fisher’s family of four.

Scrunch West End Workplace by KIN Architects

The transformation of a West End Nightclub into a workplace “jungle” for technology company, Scrunch. The fit out introduces pocket parks to the open plan warehouse allowing Scrunch to accommodate daily office activities and after dark events in the same multi-purpose space.

Apartment for Young Moscow Oil Trader and His Girlfriend

This is the apartment for young Moscow oil trader and his girlfriend. They lead very active lifestyle: hard-working days and groovy nights. The task was “bright, modern, but relaxing design”. There was no need in big kitchen or long table for a large number of guests. The owners have only light breakfast at home.

Yoshino Cedar House Promotes New Relationships Between Hosts and Guests

Leading the world in community-driven hospitality business, Airbnb is creating a new narrative with Nara Prefecture's Yoshino town through House Vision. The Yoshino Cedar House...

Related Articles