Residential ArchitectureApartmentsApartment in a Former Sanatorium, Berlin by Studio Karhard

Apartment in a Former Sanatorium, Berlin by Studio Karhard

Apartment in Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

Project: Apartment in a Former Sanatorium
Architects: Studio Karhard
Photo Credits: Stefan Wolf Lucks
Location: Beelitz, Brandenburg, Berlin, Deutschland
Area: 1930 square feet
Completed 2019

The space in which the apartment is located is history-charged, it is part of a former sanatorium. The rooms are characterized by existing tile coverings, cross-degree vaults and existing door systems with curved profiles.

kitchen, fireplace, dining room, Studio Karhard

For the use of this unit the resident’s requirements for a sports corner, a media room, bedroom and guest room, an opulent bathroom and the possibility of exhibiting a lot of art have been taken into account.
Studio Karhard has developed a color and material concept that incorporates and interprets the existing surfaces and developed a sophisticated overall solution from this.

Apartment in Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

The kitchen consists of elements with a frame structure with partially concentrated wooden surfaces and partially rolled metal surfaces. In the kitchen there is a fireplace made of color-coordinated brick.
For the bathroom floor wall tiles made of blue glazed lava stone slabs have been used.

living room, Studio Karhard

The use of the rooms of a former sanatorium for residential purposes posed a particular challenge, as the rooms have capped ceilings and an existing tile covering that had to be integrated into the design. Many listed objects also had to be preserved.

Apartment in a Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

The usage concept can certainly be described as innovative and creative. In addition to the kitchen, bedroom and living room, the apartment has its own sports studio with a free weight area and highly specialized sports equipment. There is an open fireplace in the kitchen and the living room is mainly used for listening to music.

Apartment in a Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

A detailed furnishing and color concept has been worked out with the resident, which even took into account the resident’s art collection. All built-in furniture was specially made or provided with selected upholstery and fabrics or even developed from scratch
A special feature is certainly the lattice gate which is used as a decorative burglar protection between the house door and the second door and which can be folded on the walls with double pivot points.

bedroom, Studio Karhard

In the rooms with capped ceilings, lighting fixtures had to be mounted on the steel girders of the ceilings for this purpose, own luminaires have been designed including a fastening option for the ceilings steel girders.
The colors of the wall tiles in the kitchen area have been matched to the existing tiling and put together by the interior designers to create a mural.

Apartment in a Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

Apartment in a Former Sanatorium in Berlin by Studio Karhard

bathroom, Studio Karhard

Subscribe to our newsletter

Vintage Style Mini Loft in Budapest / A + Z Design Studio

Located in Budapest, Hungary, this abandoned painting workshop has been transformed by A + Z Design Studio into a charming vintage style mini loft with warm atmosphere.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau Design

Designer: Anne Sophie Goneau Design Project: Espace Panet Location: Montreal, Quebec, Canda Area: 1,035 sq.ft. Year 2015 Photographs: Adrien Williams Espace Panet is an apartment designed by Montreal-based Anne Sophie...

Inside Out House in Sao Paulo by Terra e Tuma

Architects: Terra e Tuma Team: Danilo Terra, Pedro Tuma, Fernanda Sakano Project: Inside Out House Location: Lapa, São Paulo, Brazil Area: 170.0 sqm Photographs: Nelson Kon Inside Out House was completed...

Superlofts Blok Y by Marc Koehler Architects

Superlofts Blok Y, a cooperative housing project in Utrecht designed by Marc Koehler Architects, wins the Private Housing category of the 2018 Royal Institute of Dutch Architects (BNA) award for Building of the Year. Designed as an Open Building, Superloft Blok Y forms part of the ongoing Superlofts project, initiated by Marc Koehler Architects (MKA), focused on flexibility, participation and adaptability.

A Stone-Clad Villa Built into a Slope in Bohemian Paradise

The plot offers amazing views of the opposite side of the valley. Due to the fact that the plot is located outside the built-up area, it offered a unique opportunity to realize a solitary villa with an extraordinary interconnection between indoor and outdoor space.

Recommended Stories