Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

Project: Arctic TreeHouse Hotel
Architects: Studio Puisto Architects
Architects in Charge: Emma Johansson, Mikko Jakonen
Structural design RV-rakenne Ky
Location: Rovaniemi, Finland
Area 1450.0 m2
Project Year 2016
Photographer: Marc Goodwin

The Arctic TreeHouse Hotel project started with a concept design made in close cooperation with the client. The inspiration for the accommodation concept — set on a steep natural slope — came from Nordic nature and culture as well as the magical world of SantaPark. A vision started to form: small individual accommodation buildings set in nature, their spirit highlighting characteristics of the area and creating an optimal setting for experiencing both nature and arctic mysticism.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The Arctic TreeHouse Hotel accommodation units, shingle covered pine cone cows, grow in the nature and blend in it, rising on their black stick legs among the rocks and trees. They wander downhill, peering curiously at the landscape and northern lights.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

32 accommodation units have been placed in the nature in pairs and there are two different types. On top of the road, you’ll climb the stairs in-between the two buildings to get to the door. Under the road, each pair of buildings can be combined into one bigger unit, and these are entered directly from the street. One of the combinable halves will always have a mini-kitchen, the other accommodation units are equipped with a small fridge. The building will always be entered from uphill to the entrance hall, from which you’ll be able to enter the bathroom. The hall has a large storage area, and on top of it is a sheltered nest-like nook fit for one person to sleep in. From the darker hall you’ll step right into the light main area, where the amount of light will increase and the landscape will open up in its full glory. The wall facing the landscape is made completely of glass and every accommodation unit has been carefully positioned in a way that allows for the most unobstructed view of the scenery possible.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The buildings, structured of and covered in wood, are carefully planned warm nests. Contrast between wild nature and a safe, nest-like space has been a guiding element of the whole design. The decor has surprising and deliberate details that tie into in the area and its experiential concept. The soft, warm materials used in the interior design highlight the nest-like atmosphere. The ecological footprint of the materials and technical solutions used had an important impact at every step of the planning and building process. The green roof helps in managing urban runoff and brings the building’s footprint’s worth of vegetation back to the construction site. The wood on the interior surfaces creates a comfortable environment, healthy indoor air and pleasant acoustics.

room / Studio Puisto Architects

Light pollution outdoors has been kept to a minimum due to the northern lights and to enable a true wilderness experience. There are just enough lights for safe accessibility and to help you find your own sleeping place. Some beautiful, deliberately chosen trees have been lit to act as reference points. During evenings and nights the buildings glow on the terrain like lanterns, casting interesting shadows and inviting you to step into the warm indoors. During the day, the play between light and shadow on the interior and exterior surfaces enters the buildings into a delicate discussion with the surrounding nature and its materials.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

The accommodation units have been built indoors, down to the internal surfaces and fixed furniture and lifted on the pillars straight from the truck. This way, the strain on the fragile arctic nature will be kept to a minimum. Only the connecting to the infrastructure network and the installation of the big window have been done on site. The intricate details have been made possible by the expertise and care of the constructors. Doors blend seamlessly to the wall and the window frames stay completely hidden. A prototype was built before starting the actual building project, enabling the study of the chosen solutions and methods. The project has been exceptionally fast. The planning was started in August 2015, the prototype was ready in December 2015 and all the buildings were standing steady on their feet, fully furnished in November 2016. The client’s clear vision, the builders’ expertise and flexibility and the seamless collaboration between all parties has enabled the tight schedule.

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

In addition to the Arctic TreeHouse Hotel, the area will be filled with different accommodation units. Their architecture will offer a new, different angle into the arctic nature. A reception and restaurant building and 5 bigger accommodation units have also been erected, complimenting and contributing to the story started by the pine cone cows.

bedroom / Studio Puisto Architects

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

room / Studio Puisto Architects

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

bedroom / Studio Puisto Architects

Arctic TreeHouse Hotel / Studio Puisto Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

ACME Restaurant is a Raw and Intimate Retreat / Luchetti Krelle

ACME is an Italian-Asian fusion restaurant designed by Luchetti Krelle in Rushcutters Bay, Sydney, Australia. ACME restaurant makes the most of the building’s existing features and heritage. The...

Chelsea SW10 by AndArchitects

The Chelsea SW10 is an interwar semi-detached property in a pocket of land to the rear of other gardens. The basement extends under the garden, with a metre of soil for sustainable drainage.

Minimalist Design Apartment in Stockholm Offers a Harmonious and Rich Color Experience

An office space – an minimalist design apartment without either bathrooms, kitchen or storage – the former head office of a fashion brand in the center of Stockholm and a client that hoped to transform it into a home.