Ashburton Trail House / Zen Architects

Ashburton Trail House by Zen Architects

Designed by Zen Architects, the Ashburton Trail House is an immersive architectural experience, drawing the power of the Australian landscape into every space. Built on gently sloping land in suburban Melbourne, this contemporary and environmentally friendly home is designed to integrate seamlessly with the inherent natural beauty of the existing site.

Ashburton Trail House by Zen Architects 13

The house is defined by its relationships with natural elements, including topography, trees and sky. Cascading platforms step through the site, connecting to an inspiring landscape in a suburban context.

Ashburton Trail House by Zen Architects 2

Spaces are carefully arranged to maximize the benefits of passive solar design. Materials are natural, healthy and sustainably sourced, relating back to the Australian landscape and minimising embodied energy. Spaces work together, sharing volume, views and light.

Ashburton Trail House by Zen Architects 12

A combination of detailed and expansive landscape views is repeated through the house. An experience of connectedness and lightness is created. The house takes on a low profile from the street, set back into the garden beneath majestic trees. At the rear it steps down and expands up, capturing light and views, with cantilevers extending into the landscape. It’s a playful and optimistic home.

Architects: Zen Architects
Project: Ashburton Trail House
Project size:350 sqm
Site size: 892 m2
Location: Ashburton, Melbourne, Victoria, Australia
Photography: Emma Cross

Ashburton Trail House by Zen Architects 4

Ashburton Trail House by Zen Architects 5

Ashburton Trail House by Zen Architects 6

Ashburton Trail House by Zen Architects 7

Ashburton Trail House by Zen Architects 8

Ashburton Trail House by Zen Architects 9

Ashburton Trail House by Zen Architects 10

Ashburton Trail House by Zen Architects 11

Ashburton Trail House by Zen Architects 3

Ashburton Trail House by Zen Architects 14

Ashburton Trail House by Zen Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Perfect Blend of Scandinavian and New England Style

Scandinavian notes welcome visitors to the beautiful home just outside London where Lykke from Denmark lives with her husband and their three children. After the couple bought the house two years ago, it underwent extensive renovation.

A Single Storey Rear Extension to an Existing Post War Bungalow

Parnell Facade project is a single storey rear extension to an existing post war bungalow in Elsternwick, Victoria, Australia. The main challenge of this project was creating a strong design concept around a poor previous extension.

Waterfront Residence in Seattle with Luxurious Design Features

Overlooking Union Bay, this 6,000 sf waterfront residence is both a practical family home and an elegant oasis of space and light. It is also a return to roots, as the new house rests on the site of the owner’s childhood home.