Cheeran House by John Pardey Architects

Cheeran House by John Pardey Architects

Architects: John Pardey Architects
Project: Cheeran House
Project manager: Mark Hurst
Location: Berkshire, United Kingdom
Area: 284 m2
Photographs: James Morris

Beautifully concealed within a partially sunken courtyard, and surrounded by undulating wild-flower lawns and orchards, is this magnificent five-bedroom house, designed by architect John Pardey. Completed in 2014, Cheeran House was the recipient of RIBA South Regional and RIBA National awards in 2016, and featured on Grand Designs as a candidate for the RIBA House of the Year. The house can be found in Lower Basildon, a rural Berkshire village, quietly situated close to a tranquil stretch of the River Thames, between Pangbourne and Goring.

Cheeran House by John Pardey Architects 1

The house occupies a sloping site to the south of an enchanting walled garden that once belonged to the nearby stately home and grounds of Basildon Park. The sloping site for the Cheeran house sits to the south of the walled garden and so the design for the house is based on the desire to both enjoy a south-facing aspect yet engaging with the walled garden to the north, resulting in the main body of the house forming part of the wall. The Cheeran house therefore sits between two worlds – a courtyard and a walled garden.

Cheeran House by John Pardey Architects 4

The property is approached via a private driveway and gated gravel parking area with space for several cars. The façade, flint and western red cedar in equal proportions, is angled to present a narrow profile in modest deference to its pastoral standing and the architecture of the surrounding village.

Cheeran House by John Pardey Architects 5

Entering through an Iroko front door, a staggering view is presented along the length of an expansive open-plan living, dining room and kitchen. Combining with the single-story front section, the two wings form an Asian-inspired internal courtyard, enclosed within flint-faced walls on two sides, with a lawn area, water feature and the off-set sculptural form of an elegant Persian ironwood tree. A wall of dramatic south-facing floor-to-ceiling glazing opens to allow the living space to spill-out onto the courtyard, with porcelain tiles continuing seamlessly between slim powder-coated black pillars. The main living space is set back beneath the upper level allowing for a degree of shade, while clerestorey windows along the north-west and westerly aspects provide an even light throughout the day. The kitchen is by Bulthaup with Gaggenau and Miele appliances, and has a separate utility area / wet kitchen at its rear.

Cheeran House by John Pardey Architects 6

Occupying the front wing is a family room and a guest bedroom with dressing room and en-suite shower, both with glazing onto the courtyard. Also on this level is a guest WC, a plant room, and a study with exposed-brick wall that continues externally through floor-to-ceiling glazing. Lighting design throughout is by John Cullen and includes programmable ambient settings.

Cheeran House by John Pardey Architects 7

The house is serviced by a ground-source heat pump system (and pre-wired for photovoltaics) and currently exports more energy than it consumes. The property has its own water supply. Storage is plentiful and cleverly concealed throughout, in particular within the stained-oak staircase that ascends to the first floor.

Cheeran House by John Pardey Architects 8

The upper level is a cedar-clad volume containing four bedrooms, that sits above the existing red-brick wall of the former grounds. A masonry chimney, serving the living room’s wood burning stove, cuts through the timber-clad elevation, tying the two portions together. The master bedroom is situated at the western end where full-height glazing slides into the flank wall to form a Juliette balcony with glass balustrade, overlooking the rising site beneath. Turning the corner, a Japanese-style Ofuro bath by William Garvey is framed within floor-to-ceiling glazing. A dressing area leads to a sliding-pocket door which opens in turn to a shower room.

Cheeran House by John Pardey Architects 9

Two double bedrooms occupy a central position with uninterrupted views of the walled garden, and share a family bathroom, with separate shower and roof light. A large fifth bedroom, with en-suite shower, looks east across the valley, it’s privacy protected by a sweet-chestnut screen. All bedrooms have built-in wardrobes. Programmable electric blinds are concealed above glazing throughout.

Cheeran House by John Pardey Architects 10

Cheeran House by John Pardey Architects 11

Cheeran House by John Pardey Architects 12

Cheeran House by John Pardey Architects 13

Cheeran House by John Pardey Architects 15

Cheeran House by John Pardey Architects 14

Cheeran House by John Pardey Architects 5

Cheeran House by John Pardey Architects 15

Cheeran House by John Pardey Architects 16

Cheeran House by John Pardey Architects 17

Cheeran House by John Pardey Architects 18

Cheeran House by John Pardey Architects 19

Cheeran House by John Pardey Architects 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Little Art Studio / Chen + Suchart Studio

The Little Art Studio is a 1400 SF addition to an existing contemporary stucco and glass residence. The addition of this project to the site provided a backdrop and bookend to an existing desert courtyard and a gathering area surrounding a fire pit.

People-Friendly Office: Codewise in Cracow, Poland

To create a people-friendly office where they will enjoy staying during a week and where they will come on their own on Saturday or Sunday, without being forced to do so. A place where their personal and professional lives will intermingle harmoniously with each other.

Spa Salon Built on a Riverbank: The Tent by a21 Studio

The Tent is a Spa salon built on a riverbank by Vietnamese studio a21 studio. Description by a21 studio: Located inside an operating hot spring...

South Beach Loft by Fiedler Marciano Architecture

The owners of this residential loft space in the South Beach section of downtown San Francisco, fell in love with the building’s industrial ‘bones’; concrete walls, wood ceilings, factory-style windows and exposed steel trusses

Scaffolding Structure – The Stairs to Kriterion in Rotterdam

MVRDV have designed a temporary scaffolding structure, The Stairs to Kriterion in Rotterdam. The arrival of The Stairs, a month long temporary installation celebrating...

Theodore Wirth Ranch / Strand Design

Envisioned as a modern ranch, the Theodore Wirth ranch home rests comfortably on its hillside location. Immediately adjacent to the property, a densely wooded park creates a retreat-like feel during the summer months, while revealing the Minneapolis downtown skyline and its close proximity to the city throughout the winter season.