Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura

Architects: Ambidestro Arquitetura
Project: Aspen apartment
Location: Porto Alegre, Brazil
Photography: Marcelo Donadussi

Designed to be the home of the contemporary man, the Aspen Apartment is the latest completed project of the Ambidestro Arquitetura office in Porto Alegre.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 1

With the smallest detail in mind, the apartment was designed for clients looking for a living space inspired by the great capitals of the world. The apartment could be anywhere in the world, the important thing would be to preserve the identity of clients, create an integrated and functional space and bring a warm, timeless, masculine ambience.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 3

The refurbishment was radical. In the social sector the walls that divided the kitchen and social area were overturned leaving only the structure of the beams they shared.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 4

The space of the old service area has been transformed into the kitchen area, now fully integrated with the social area. What used to be a kitchen, turned the dining room. Another important point was the integration of the balcony with social area, transforming what was once a fragmented environment and a wide space integrating the main functions of the social sector: living, dining and cooking.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 6

In the intimate sector, three dormitories with a suite were transformed into two suites. One of them as a guest bedroom and study. The other transformed into a large master suite composed of two closets and integrated bathroom. What was once a fragmented and compartmentalized apartment gave way to a large, fully integrated apartment with few rooms and extremely large and bright spaces.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 7

As a request of the clients, the new apartment should predominate in the dark tones. We created an uniform composition of black, gray and wood that follows throughout the house, creating a true dictionary of materials in the Aspen apartment. There are no hierarchies, all environments of the house talk and have the same visual and conceptual value.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 2

In this project was selected the noble and rare Brazilian Pau Ferro wood to cover focal points of the project. The Pau iron itself is a work of art. The design of the veins are well marked and reddish. All panels of Pau Ferro were paginated with their drawings meticulously to create a linear and elegant rhythm in space. To balance with the wood with strong identity, black melamine and lead gray matte was added to create the background of several blocks of carpentry that made up the spaces.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 8

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 7

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 9

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 10

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 11

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 12

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 13

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ogilvie House / Studio Atelier

The brief was to create a light, bright, and comfortable open plan home which was family friendly and great for entertaining whilst making the most of their 490sqm site.

Principe Real Apartment / Fala Atelier

Principe Real is a 645 sqf private home renovated by Portuguese studio Fala Atelier. The client bought an old apartment in Lisbon’s downtown. Although charming...

This Beverly Hills House is an Oasis that Provides a Sense of Privacy and Introspection

The site is a deep, narrow, one-acre hillside property in Beverly Hills. The owners' desires were to create an oasis that focused more on a sense of privacy and introspection rather than maximizing views or presenting an extroverted face to the neighborhood.

Chacala Retreat House Surrounded by Jungle on the Sunny Mexican Coast

CoA Arquitectura in collaboration with Estudio Macías Peredo have designed Chacala Retreat House in Chacalilla, México. Description by CoA Arquitectura: The project was a rest house which includes the...

Viewing Platform Ötzi Peak 3251m: Reaching the Peak

Where a raindrop begins its long journey into the sea, new perspectives appear: at the new observation deck on the Schnals Valley Glacier, and your mind is refreshed with the wide open views.

The American Dream House by Garrison Hullinger Interior Design

The house presented in the contiguous imagines, suggestively called "The American Dream House ", reminds me of Southfork Ranch, the Ewing family's residence from...