Bar House in New York / Audrey Matlock Architect

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect

Architects: Audrey Matlock Architect
Project: Bar House
Location: East Hampton, New York, United States
Area: 8,500 sq. feet
Photography: Peter Aaron

The Bar House site is 13 acres of gently sloping land abutting a 500 acre protected forest preserve. Access to sunlight and views informed our strategy to locate the structure at the site’s highest elevation. Two linear volumes are stacked in perpendicular fashion. One physically engages the landscape at ground level and one is raised above with access to a green roof and views over the trees.

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 1

The landscape design on each side of the Bar house is different. To the south, lines of trees and plots of tall grasses extend the building’s formal order outward; and to the north, natural forms and native vegetation transition into the forest landscape. At all levels there are multiple interior/exterior visual and spatial intersections.

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 2

The bar house sits lightly on the ground. In contrast to its natural surroundings, the building exterior has a precise quality. Exposed steel structure, vertical sunshades and alternating glass and zinc panels are exactly detailed. At the ground level, thin ‘V’ shaped columns that support the upper floor recall lanky forest trees.

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 3

Interior spaces are choreographed to reflect the family’s active lifestyle and love of nature while highlighting their contemporary art collection. Open family spaces flow from house to courtyard. Throughout the house artwork placement and landscape views draw parallels between manmade beauty and the natural surroundings. At the lower level a dozen large paintings float between glimpses of the forest. At the upper level, vertical sunshades soften the light along a linear gallery.

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 5

The design incorporates passive and active sustainable strategies. Building orientation, south overhangs, east/west sunshades and green roofs are supplemented by geothermal heating and cooling and heated floors.

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 6

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 7

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 8

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 9

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 10

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 11

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 12

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 13

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 14

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 15

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 16

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 18

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 17

Bar House in New York by Audrey Matlock Architect 4

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Design solution for cooking, dining and socialization: The Cooking Table by Putzier Moritz

Why do we need to prepare good food and dine with friends or family? How would we handle if we were voided of all...

La Calma House in Barcelona by Ramon Esteve Estudio

La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings.

Casa Palmar in a Central Area of the City of Montevideo

Casa Palmar was recently completed by UZAA - Urrutia Zurmendi Arquitectas Asociadas. The house has a built area of 72 sqm and is located in Montevideo,...

Oliphant Street House / Paper House Project

Located in Westminster’s Queen Park Conservation Area, this Victorian terraced family home suffered from a cramped ground floor layout and a lack of natural light to the narrow kitchen at the rear.

Red Hill Farm House / Carr and Jackson Clements Burrows Architects

In a celebration of the surrounding architectural and design vernacular but with a modern, contemporary interpretation, the Red Hill Farm House exudes a rural character but with an appropriateness to function imbedded deep in its design.

Yellow Apartment – A Bath of Splashy Lights by Hamid Nicola Katrib

Yellow Apartment is an interior design project recently completed by Hamid Nicola Katrib in Bucharest, Romania. Project description: This apartment belongs to a very good...