Apartment Remodeling and Renovation in the Eixample, Valencia

Apartment Remodeling and Renovation

Architects: AG Arquitecto Valencia
Project: Apartment Remodeling
Location: Valencia, Spain
Year 2017
Photography: Mariela Apollonio
Text by AG Arquitecto Valencia

Client Conditions:
When we start working on an apartment remodeling project, the first thing we consider are the client’s needs. These are always the starting point of all our projects. In this case the main concerns of our clients were related to regaining the original character of the apartment since, as we have mentioned above, this home had been transformed into an office. Consequently, it had lost all the elements that characterize the buildings from the early 20th century in the Eixample area of the city of Valencia such as the flooring, moldings, doors, etc.

Apartment Remodeling and Renovation 1

Other concerns of the clients were how to make the apartment, which was generous in size, capable of being used by them throughout the year and at the same time being shared with their children during their visits, without changing their usual lifestyle. As a result, the program that our clients demanded was:
– Parents’ zone, consisting of a large living room, kitchen and a master bedroom with a dressing room and a bathroom.
– Children’s area, consisting of two bedrooms and a bathroom.

Apartment Remodeling and Renovation 2

Space constraints:
As mentioned above, the space from which we start is an apartment dating from the early twentieth century, with an approximate area of 150 usable square meters, located in the Eixample area of the city of Valencia, which had been used in recent years as an office. The existing distribution consisted of a series of small spaces, thus one of our big challenges was to get a new updated distribution, and a more open and functional feel.

Apartment Remodeling and Renovation 3

Proposal:
The apartment remodeling project proposes the creation of two separate areas in the apartment. A main area where the most important living spaces are located: living room, kitchen and master bedroom. This area has the two main facades of the apartment and the large enclosed balcony. Along these two facades, a circulation zone for the parents’ private use is created. This zone connects the main room, through the breakfast area of the kitchen, with the living-dining area. This large area is presented as a series of open spaces, connected to each other, where natural light is the protagonist. The other major area of the apartment is formed by two bedrooms for the children and a bathroom, which features an outstanding secondary circulation area that is completely independent from the parents’ zone.

Apartment Remodeling and Renovation 4

Another very important aspect of this project has been the interior design work, the objective of which has been to return its lost character to the apartment. In each one of the living spaces we have worked on all elements, from the design of the floors and the selection of the ceiling moldings, to the design of every door and every window.

Apartment Remodeling and Renovation 5

Finally, we would like to address the choice of furniture, which was a challenge for us in this project. In this stage we have worked very closely with our clients, who are great lovers of vintage design and decoration, as mentioned above. For this reason, we have chosen a combination of current designs and vintage furnishings, with many years of history, which have been recovered to become part of this new home.

Apartment Remodeling and Renovation 6

Apartment Remodeling and Renovation 7

Apartment Remodeling and Renovation 8

Apartment Remodeling and Renovation 9

Apartment Remodeling and Renovation 10

Apartment Remodeling and Renovation 11

Apartment Remodeling and Renovation 12

Apartment Remodeling and Renovation 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This Private Lake Retreat Offers a Weekend Respite from Urban Life

The Lakehouse by Collective Project is a private lake retreat designed as a space for entertaining, and as a respite from urban life. Located on a steeply sloped and rocky site overlooking the Durgam Cheruvu Lake in Hyderabad

This Classic Single Story House Provides Some of the Most Stunning Views of Texas

The RoadRunner Residence aims to inject new life into a classic design. The flat-roofed single story house completed in 2014 looks as if it is floating, nestled comfortably within the trees of the Texas hill country. Having lived in Chicago for quite some time, the clients had the opportunity to visit and fall in love with the Farnsworth House by Mies Van der Rohe.

Meadow View House – High Performance, Zero Energy Ready

Designed by Atmosphere Design Build architect Jeff Adams for himself and his family, this energy-efficient house balances steep, panoramic views of meadow and oak woodland to the east, north, and west with appropriate southern orientation for passive solar design and daylighting.

Cartier House, Montréal / Microclimat Architecture

A hyphen between past and present, the Cartier House is a testament to a couple’s dedication to honour the architectural heritage of a quaint cottage in the Plateau Mont-Royal by giving it a second life.

LZF’s Stitches Lamps by Burojet Featured at Euroluce 2017

Egbert-Jan Lam of Netherlands-based Burojet Design Studio has designed and ‘embroidered’ Stitches Lamps, a new family of lamps for LZF. LZF Lamps presented its New...

Modern Bungalow House in Kuala Lumpur Renovated by Fabian Tan

Nestled in a high-end enclave at Kuala Lumpur, this bungalow house is an ancestral residence that is home to a young family. Their brief was to modernize the home while preserving its existing layout and form to conserve their familiarity and comfort.