Residential ArchitectureParkside Residence by Ashley Halliday Architects

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

Project: Parkside Residence
Architect and interior designer: Ashley Halliday Architects
Location: Australia
Project size: 230 m2
Site size: 800 m2
Completion date 2021
Photo Credits: Anthony Basheer

Taking cues from the adjacent 1880’s Villas – form, scale, set-backs, roof profiles – a simple, contemporary palette of complimentary materials and finishes was introduced. House and garden were orchestrated to reflect the owner’s generosity of spirit, modern taste, dynamic family lifestyle and desire to engage with their suburban community.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

The two gabled pavilions sit perpendicular to one another, pulled apart and inflected to create interstitial spaces between that provide veiled views in and out whilst creating pockets for the surrounding landscape to infiltrate and break down the mass of the house. The main living pavilion embraces the gabled roof form with a portal steel frame allowing the roof form to continue internally. Tasmanian oak ceiling linings add warmth and scale whilst the textured oak battens give a rhythm to the spaces, enhancing the sense of perspective that is directed to the garden to the south.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

What was the brief?
To create a comfortable and contemporary new single-level family home that nurtures and connects.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

What were the key challenges?
A key challenge was how to nestle a contemporary new home into a conservative heritage street.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

What were the solutions?
Our strategy was to reference the surrounding stone villas by introducing a sympathetically scaled, and proportioned gabled pavilion facing the street. Stripped back to its core elements, the gable respectfully addresses the surrounding context in form, roof profiles, datum heights and setbacks. The street facing pavilion has large operable windows and screens encouraging interaction with the garden and streetscape beyond, reflecting the clients desire to interact with their neighbourhood. This is reinforced with a front fence that uses slim steel frames to provide a subtle distinction between the public and private realms, whilst encouraging that sense of community.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

How is the project unique?
Parkside Residence stands out as a brave contemporary-yet-considerate addition to a conservative heritage suburb.

Parkside Residence by Ashley Halliday Architects

Full Renovation of an Extraordinary Loft for a Young Stock Broker

Completed by Standard Studio, this project is a full renovation of an 150 sqm attic, located in Amsterdam. Project description: Walking through Amsterdam’s city centre...

This São Paulo House Has a Mixed Structural Design that Combines Concrete with Steel

The house is supported by a mixed-logic structural design in which a bare concrete wall, on the leftmost side of the house, connects the many levels and organises the main stairway that links them all. The rest of the house’s structure is composed of a lightweight steel-framing, allowing for larger-than-average glazed areas.

Fine Dining and Microbreweries are the New Power Couple

Fine dining and microbreweries go well together and combine the best of both worlds. Combining a full-service restaurant and on-site brewery seems to be a good business idea.

Suspended Architectural Design Connecting the Inhabitants With the Woods

Located on a dramatic one-acre wooded site at the top of a bluff overlooking Puget Sound, this tranquil and surprising custom home was designed by DeForest Architects as a young family’s primary residence.

Multi-Generational Retreat by RTA Studio: Turama House

The house is designed as a multi-generational retreat for the whanau offering manaaki (hospitality/comfort) to the whanau for current and future generations. The house is located on longstanding whenua (land) at the foot hills of Mount Ngongotaha in Rotorua which has been in the family for 16 generations.

Related Articles