Barn Studio in Aspen, Colorado / Rowland + Broughton

Barn Studio by Rowland + Broughton

Architects: Rowland + Broughton
Project: Barn Studio
Location: Aspen, Colorado
Area: 3,197 sq ft
Photography: Brent Moss
Text by Rowland+Broughton

Set within the exclusive mountainside community of Starwood, just minutes from downtown Aspen, Barn Studio is part of a family compound that will eventually include five or more distinct dwellings. Barn Studio was recently completed by Rowland + Broughton, an architecture and interior design practice based in Aspen, Colorado.

The natural beauty of the site, along with the heritage of both the overall ranch and the existing structure, led the design team to focus on blending old and new elements and maximize existing open volumes.

Barn Studio by Rowland + Broughton 1

A goal for the project was to embrace some of the unique features of the existing structure, including a singular rogue shape and formidable stone exteriors, while updating it with contemporary finishes and furnishings.

Barn Studio by Rowland + Broughton 2

Several of the original elements of the project were retained, including wood beams, railings, unique floor patterns and a light-collector intended to shine light at a certain point in the home during the summer solstice.

Barn Studio by Rowland + Broughton 3

Upgrades were made to a small kitchenette and bathrooms to improve functionality, while a curved, subgrade workout space was transformed into a media room. The installation of large-format windows helped provide a direct connection to the natural surroundings.

Barn Studio by Rowland + Broughton 4

Sustainability was addressed via a new energy efficient boiler and solar shades to cut glare and heat gain.

Barn Studio by Rowland + Broughton 5

Upon establishing a clean, modern palette for interior finishes, including white plaster walls, white-oak wood floors and millwork, and glass tile, the R+B team specified a contemporary furniture plan. Certain key pieces, such as a Benchcraft dining table, was custom-designed and outfitted with hidden storage space.

Barn Studio by Rowland + Broughton 6

In addition to Barn Studio, R+B is providing both architecture and interior design services for the entire grouping of buildings. The goal is that each has a separate identity, yet all work together to form a cohesive whole that speaks to the site’s history.

Architects: Rowland + Broughton
Project: Barn Studio
Location: Aspen, Colorado
Area: 3,197 sq ft
Photography: Brent Moss
Text by Rowland+Broughton

Barn Studio by Rowland + Broughton 7

Barn Studio by Rowland + Broughton 8

Barn Studio by Rowland + Broughton 9

Barn Studio by Rowland + Broughton 10

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 9

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu / RTA Studio

The external appearance of Fishermans Lane house includes a combination of rough sawn vertical cedar weatherboards, timber shutters, dark corrugate roofing, extruded joiner frames and dark aluminium joinery.
Runze Shujun Private Villa by GU Hao - Explore the Essence of Nature from Design

Runze Shujun Villa in Beijing by GU Hao Design

The project is a private villa in Runze Shujun. GU Hao, the designer of this project, traces the origin of life by incorporating breathing and natural elements into his modernist space. He hopes that nature and artificiality c be perfectly integrate in this space.

Weekend Retreat on the Edge of a Mountain

This superb weekend retreat is located in Tapalpa, Mexico, and was completed in 2015 by Guadalajara-based Elias Rizo Architects. Description by Elias Rizo Architects: The...
House Of Yards by Marte Marte Architects 9

House Of Yards / Marte Marte Architects

House Of Yards is a raw concrete house designed by Austrian studio Marte Marte Architects. Despite its footprint of 38 x 19 m the “House of...
Agrela House - A House for Books by Spaceworkers

Agrela House – A House for Books by Spaceworkers

Suddenly we had created a dense, heavy, monolithic cover roof that needed to be subverted, giving an idea of levitating mass that is slightly lying on light wood and glass.

More Articles Like This