Sustainable Design and Modern Interpretation of the Historic Miner Home

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (1)

Project: Game On House – Sustainable Design
Architect: Rowland + Broughton  Architecture, Urban Design, Interior Design
Lead Architects: Sarah Broughton, AIA, Principal / John Rowland, AIA
Design Team: Sarah Broughton, AIA/ John Rowland, AIA / Amanda Christianson, LEED AP / Dana Ellis, LEED AP, Associate AIA / Liz Whyte, LEED AP, Associate AIA / Jayna Kline, ASID, IIDA, NCIDQ
Location: Aspen, Colorado
Size: 4,200 sq ft
Photo credits: Brent Moss
Contractor: Schlumberger Construction
Structural Engineer: KL&A Structural Engineers
MEP Engineer: Beaudin Ganze Consulting Engineers
LEED Consultant: Energylogic, Inc.
A/\V: Xssentials
Landscape Architect: Elements
Civil Engineer: High Country Engineering
Solar Engineer. Sunsense Solar, Inc

Description by Rowland + Broughton: ”Game On” is a LEED Certified Gold ground-up home resulting from a historic landmark lot split in which the neighboring historic home from the 1890s was originally on one large lot. The historic home was picked up and placed on a new foundation creating a vacant lot for “Game On.” The design was required to be approved by Aspen’s Historic Preservation Commission and needed to stand on its own while being contextual with the historic resource. The purity and execution of the detailing further distinguishes “Game On” bringing a greater clarity to the traditional gable form.

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (2)

Inspired by the residential vernacular of Aspen’s historic West End neighborhood, this home brings a sense of clarity and elegance to a traditionally ornate Victorian form. With the clients’ personal and professional lifestyle in mind, the design is intended to accommodate a large number of guests for entertaining yet provides a sense of intimacy for private relaxation. The open plan connects the indoor and outdoor spaces with seamless lift and slide pocket doors. Interiors feature custom built-in and floating furnishings and custom fixtures.

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (3)

Pure in form and with modern articulation, the home is modern and efficient with no unused space. A simple gable roof, patterned siding and traditional front porch are an ode to Aspen’s Victorian past. A small bridge over a stream in the front entry path accents the minimal landscaping.

fireplace, living room, Rowland+Broughton Architecture

The interior palate features calm and tranquil wood tones with custom built-ins and furniture. ‘Game On’ received a leed gold level of certification for its sustainable design.

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (6)

terrace, Rowland+Broughton Architecture

bedroom, Rowland+Broughton Architecture

bedroom, Rowland+Broughton Architecture

bathroom, Rowland+Broughton Architecture

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (5)

Sustainable design and modern interpretation of the historic miner home Game On House (11)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Stitched Quilt, London / Turner Architects

We have initiated a shift and reorientation of the house to face the back and formally address the garden. The walk through the garden should be seen as akin to a walk through the countryside - and its quilted fields.

Casa X by Branch Studio Architects is Configured in Three Interconnected Pavilions

Casa X is a new single level residence located on Phillip Island, Victoria, Australia - 140km from Melbourne. The site is heavily vegetated with a foreshore reserve to the northern boundary.

Krypt Bar Wien / Archeology in a Jazz Club

During the renovation works on an ancient heritage building from the late 18th century on Vienna’s traditional Berggasse, a bricked up staircase was found. It led to a twelve meters deep, second cellar area with approximately 250 square meters.

Marsh House on Chappaquiddick Island, Massachusetts

The owners found the original Marsh house while kayaking on the stream that passes within a few yards of the house. They fell in love with the location, especially the marshes and the feeling of being surrounded by nature.